9.4 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Nekategorisano

Ko su predavači koje dovodi Vučićeva fondacija da obučavaju mlade lavove SNS: Neka imena su potpuno iznenađenje

Fondacija za srpski narod i državu, čiji je osnivač Srpska napredna stranka, a inicijator Aleksandar Vučić, izdaje časopisi “Napredak” koji je na iznenađenje javnosti tokom ove godine dobio status načnog. Ista organizacija je osnovala i Akademiju mladih lidera, čije smo polaznike, ne u lepom svetlu, mogli slušati na sednicama Skupštine Srbije.

Prošlo je tri godine otkako je SNS osnovala Fondaciju za srpski narod i državu. Kako je objavljeno na njenom sajtu, tvorac “vizije, ideje i inicijative” za njeno osnivanje bio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je kako su naveli “simbol obnove i uzdizanja Srbije”.

Kako se navodi na zvaničnom, predsednik Upravnog odbora Fondacije je Dejan Mihajlov, nekadašnji funkcioner DSS, koji je 17. maja 2004. godine na konferenciji za novinare rekao da DS zna ko je ubio premijera Srbije Zorana Đinđića. Na suđenju je priznao da je lagao.

Članovi UO Fondacije su i Ljiljana Marković, Ivan Radovanović, kao i Uroš Šuvaković, bivši zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića.ž

Tu je i Dejan Đurđević, funkcioner SNS i nekadašnji predsednik Republičke izborne komisije, ali i profesor na Pravnom fakultetu, koji je prema pisanju Istinomera bio asistent Oliveru Antiću.

I dok za Fondaciju pod njenim nazivom malo ko zna, Akademija mladih lidera u široj javnosti je i te kako prepoznatljiva, što zbog “mladih lavova” SNS, koji u parlamentu po ponašanju kopiraju starije kolege, što zbog predavača.

Ovu školu, između ostalih, pohađali su bivši poslanik Luka Kebara, poslanica Nevena Đurić, kao i Staša Stojanović, koja je se nedavno “istakla” u vređanju Aide Ćorović.

Predavali Vučić, Brnabić, Korać, Krstić…

Polaznicima ove akademije predavanje su držali brojni političari i analitičari bliski SNS. Među njima je bio predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, a gostujući predavač bio je i Dejan Vuk Stanković.

Kako se može videti na sajtu Fondacije, predavanje su držali i ministri Siniša Mali, Goran Vesić, ali i nekadašnji funkcioner LDP Zoran Ostojić.

Među predavačima bio je i Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu i nekadašnji predsednik Socijaldemokratske unije, koji je bio član Vlade Zorana Đinđića.

On je ranije ispričao za CINS da je bio pozvan da drži predavanje kada je Akademija „bila na početku“, kako bi polaznici „naučili da razgovaraju sa nekim ko drugačije razmišlja“. Za to je, kaže, uzeo i mali honorar.

„Ja sam samo dovezen i vraćen nazad. (…) Oni (polaznici Akademije, prim.nov.) su bili jako pristojni, moram da kažem. Ali sam posle čuo da se niko iz te grupe nije učlanio u SNS“, rekao je Korać.

Prema rečima Dejana Vuka Stankovića, polaznicima SNS akademije predavao je i Nebojša Krstić, bivši savetnik predsednika Borisa Tadića.

Portal Nova.rs svojevremeno je pisao da je Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića učestvovao u obučavanju mladih naprednjaka. Izveštaj Državne revizorske institucije tokom 2019. godine pokazao da je pomenuti Institut stručno usavršavao članove Srpske napredne stranke, pa je u odeljku nematerijalnih troškova, u tabeli na 46. strani, navedeno da je SNS na ime stručnog usavršavanja isplatila Institutu na čijem je čelu Popović 1.604.000 dinara, što je blizu 13.600 evra.

Kako je pisalo, na osnovu izveštaja o izvršenim uslugama od 5. juna 2019. godine, koji je prezentovan u postupku revizije, dizajniran je program za edukaciju za 324 člana i to: trening za trenere, škola političkih veština, napredna škola političkih veština i škola javnog nastupa i komunikacije.

“Napredak” do statusa naučnog časopisa

Kako je Nova.rs objavila, časopis “Napredak”, koji izdaje Fondacija za srpski narod i državu, velikom brzinom stekao je status naučnog. Naime, na zvaničnoj listi kategorisanih naučnih časopisa za 2022. nalazi se i njegovog ime.

Njegovo ime svrstano je u kategoriji za pravo i politiku i dobio je oznaku M54. Kako piše u Pravilniku o načinu vrednovanja i kvantitativnom iskazivanju naučnoistraživačkih rezultata istraživača, ta oznaka znači da je reč o domaćem, novopokrenutom časopisu, koji je koji je zadovoljio zahteve iz uslova za uređivanje naučnih časopisa.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Autokomanda danas bila blokirana, POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE ŠTA SE DESILO

Urednik

VUČIĆ DANAS ZADAO JOŠ JAČI UDARAC RUSIJI: Čeka se odgovor Rusije, OVO MU NEĆE OPROSTITI

Urednik

STEFANOVIĆ IM POKRAVIO PRAZNIK: Udario po SNS kao niko do sada, POČEO RAT KOJI NEĆE IZDRŽATI

Urednik