9.6 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Politika

Koju će to „veliku“ odluku doneti Vučić za sedam do deset dana

Pretpostavljam da se sad iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu. Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane. Svi su pitali samo jedno – “Kada će Srbija da uvede sankcije Rusiji?”. Ovo su glavne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je mimo govora u UN, prethodnih dana uputio građanima Srbije u direktnom prenosu iz Njujorka.

Sudeći prema Vučićevim rečima, ali i trenutnim svetskim okolnostima, povod za novo obraćanje predsednika naciji, može biti objavljivanje konačnog stava Srbije prema Rusiji. Uvodimo sankcije ili ne uvodimo sankcije? Sagovornici lista “Nova”, mišljenja su da ako ovo zaista bude tema, odgovor će biti ova druga opcija…

Predsednik Srbije je u Njujorku, gde prisusustvuje 77. sednici Generalne skupštine UN, a u sredu je bio i jedan od govornika u debati lidera.

U intervjuima koje je davao za srpske medije prethodnih nekoliko dana, poslao je nekoliko zabrinjavajućih” poruka.

Pre svega da smo na ivici novog globalnog sukoba.

”Pretpostavljam da sad iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, a sada je pitanje gde su granice i hoćemo li ući za izvesno vreme, možda i za mesec, dva u veliki svetski sukob, kakav nismo imali od Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić i dodao da zato za sve male koji žele da budu sigurni, da građanima obezbede sigurnost, ne postoje lepe i lake vesti .

Vučić je naglasio i da Srbiji predstoji politički i ekonomski težak period.

Razumeo sam poruku

“Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću se tokom naredne nedelje obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije“, rekao je Vučić.

Istakao je i da se Srbiji dogodilo sve najgore što je moglo da se dogodi na međunarodnom planu, ali i da su na sastancima sa više desetina stranih zvaničnika svi pitali samo jedno – “Kada će Srbija da uvede sankcije Rusiji?”.

“Pola jučerašnjih sastanaka bilo je reči o Srbiji, a da nijednom nisu izgovorili ime naše zemlje, ja sam rekao “Ljudi, recite slobodno da mislite na nas”. Pola sastanaka je bilo “a kad ćemo sankcije”? Ja kažem “razumeo sam poruku”, ispričao je Vučić i dodao:

“Pitanje je šta ćemo uspeti da sačuvamo, ali molim ljude da imaju poverenje u svoju državu. Da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo, to je cilj. Svi će biti nemilosrdni prema nama, niko ne želi da dozvoli našu poziciju, biće teško vreme, moraćemo da donosimo teške i nepopularne odluke, za život u Srbiji, ne gazeći sopstveni ponos i ne gazeći uspešnu prošlost da sačuvamo budućnost našeg naroda”.

Kad Putin zakomplikuje

Da stvar bude gora, ruski predsednik Vladimir Putin baš u vreme Vučićevog boravka u Njujorku otkriva kako se stalno čuje s predsednikom Srbije.

“Redovno razgovaram s predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, tokom ličnih sastanaka i telefonskih razgovora, o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje“, rekao je ruski lider.

On je istakao da Rusija ceni napore srpskih prijatelja da sprovode uravnoteženu, nezavisnu politiku na međunarodnoj sceni i dodao da će Rusija i Srbija nastaviti da produbljuju saradnju u ekonomskoj, naučno-tehničkoj i humanitarnoj sferi.

„U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, nastavićemo da pružamo našim srpskim prijateljima svestranu pomoć u borbi za legitimna prava i interese Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti“, zaključio je Putin.

Kad se podvuče crta, glavno pitanje je šta ćemo saznati za sedam do 10 dana?

Šta nas čeka?

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović za novine “Nova” kaže da nema sumnje da su pritisci o uvođenju sankcija Rusiji jaki, ali da je verovatnoća da se tako nešto desi u ovom trenutku mala.

“Nema dileme da se takve poruke odnose na Srbiju, jer smo mi jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji. Međutim, kako vreme odmiče, nisam siguran da je realno pridružiti se ovim restriktivnim merama. Ukoliko ostanemo pri stavu da nećemo uvoditi sankcije Moskvi, može se očekivati i reakcija EU. E sad da li će to biti neka vrsta političkog uticaja ili ekonomskog, to u ovom trenutku ne možemo da znamo”, kaže Đukanović za novine “Nova”.

S druge strane, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za novine “Nova” kaže da na osnovu dosadašnje politike Alekandra Vučića sumnja da ćemo u novom obraćanju predsednika saznati bilo šta konkretno.

“Kad je reč o sankcijama Rusiji, bez obzira na to šta Vučić pričao, mislim da ima još manevarskog prostora. Naravno, sve to zavisi od razvoja situacije u Ukrajini. U slučaju da dođe do velikog zaoštravanja sukoba, taj prostor će biti drastično smanjen, ali u ovom trenutku ne vidim da je Zapad bilo šta preduzeo po pitanju činjenice da Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Nema nikakvih kazni, a zapadni lideri dolaze u Beograd, pričaju i slikaju se s Vučićem”, kaže Popović.

Iako Vučićeve izjave nagoveštavaju da će biti prinuđen da donese konačnu odluku o sankcijama Moskvi, Popović je uveren da je reč o glumi.

“Vučiću je jako važno da održava tu predstavu da je najveća žrtva na svetu. Veća i od Ukrajine trenutno, i da trpi strahovite pritiske i na Istoku i na Zapadu. On je vođa koji štiti naciju od kataklizme i gotovo sam siguran da će tako biti i kad nam se opet bude obratio za tih sedam do 10 dana. Opet će samo da glumata, uzdiše i priča o pritiscima. Ništa konkretno ne očekujem”, zaključuje Popović.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VULIN VIŠE NIJE MINISTAR: Ovaj potez će ga koštati karijere, EVO ŠTA JE URADIO – VIŠE GA NIKO NE ŠTITI

Urednik

ZAŠTO SU NAPREDNJACI IZBACILI ODBORNICU IZ SALE: Ženi uradili ovo samo zbog jedne stvari koja će sve razbesniti (VIDEO)

Urednik

SRBIJA PONOVO IDE NA IZBORE: Ove je sve šokiralo, EVO KADA ĆEMO PONOVO NA BIRALIŠTA

Urednik