1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Politika

NAJMOĆNIJE ZEMLJE SVETA UDARILE NA SRBIJU: Evo šta traže od Vučića, OVIM DOKAZIMA GA UCENJUJU

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja pohvalile su Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog uskladjivanja spoljnih politika sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu i pozvali Srbiju da učini isto.

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i obavezujući sporazum, objavljeno je sinoć na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka u Nemačkoj.

Kako je navedeno time bi se „dozvolilo ostvarenje njihovih evropskih stremljenja, doprinelo regionalnoj stabilnosti i bilo bi dobrobit za sve ljude u regionu“.

Pozdravili su napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

Ministri G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zapadnobalkanske šestorke da se, kako se navodi, osigura bezbednost, stabilnost i prosperitet u regionu.

Pozdravili su što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudjivanju ruske agresije protiv Ukrajine posebno u Generalnoj skupštini UN. Pozdravili su uskladjenje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim merama EU prema Rusiji i jednostrano uskladjivanje Kosova sa tim merama.

“Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog uskladjivanja spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu. Pozivamo Srbiju da učini isto”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zemlje G7 moraju da nastave da “pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i osetljivost na ekonomsku prisilu”, navodi se u saopštenju.

Snažno se podržava brzo otvaranje pregovora Severne Makedonije i Albanije.

Pozivaju se zemlje regiona da unaprede unutrašnje reforme, posebno vladavinu prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju klimu za civilno društvo i nezavisne medije i nastave napore u sprečavanju radikalizacije nasilja, da podrže pomirenje, borbu protiv dezinformacija o genocidu, kao i glorifikaciju ratnih zločina i osudjenih ratnih zločinaca.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog produbljene političke krize u BiH i osudjuje svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

“Nećemo tolerisati secesionističke politike Republike Srpske koji ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regiona” navodi se u saopštenju.

Poziva se na vraćanje vlada na svim nivoima na punu funkcionalnost da mogu da nastave u punoj meri rad, stavljajući po strani zapaljivu retoriku koja izaziva podele i izbegavajući svako delovanje koje bi moglo da destabilizuje BiH.

Pozvali su sve strane u zemlji da osiguraju da opšti izbori budu održani kako je predvidjeno u oktobru. Podržali su u potpunosti mandate visokog predstavnika Kristijana Šmita, i izvršni mandat Eufor Altea operacije za održanje bezbednog okruženja u zemlji.

Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Frka u SNS, Božović udario na Selakovića: Naredio je da mi oduzmu službeno vozilo VIDEO

Urednik

OVO SU SADA NAJVEĆI VUČIĆEVI NEPRIJATELJI: Dovoljno su moćni da ga mogu srušiti ako krenu na njega

Urednik

Vučićeva uzdanica izblamirala kao niko do sad: Vučić je molio da prestane, OVO JE HIT SCENA

Urednik