5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Srbija

NAJVEĆI ŠTRAJK RADNIKA U SRBIJI: Evo kada kreće pobuna, VUČIĆ GRMI NA OVU OSOBU JER JE ZBOG NJE SVE KRENULO

Zaposleni u klinici “Dr Laza Lazarević” ove srede će održati štrajk upozorenja, dok će 29. septembra stupiti u generalni štrajk. Razlog je mobing koji sprovodi direktorka ove ustaanove Ivana Stašević Karličić, čiju smenu zaposleni traže.

U aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, javnost je kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, a sprovela direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić.

Ovo je, nažalost, bio samo jedan u nizu neobjašnjivih poteza direktorke, zbog koje su, kako oni sami kažu, mnogi zaposleni, napustili ovu bolnicu u protekle tri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa. Epilog nepromišljenih poteza dr Stašević Karličić je najava štrajka zaposlenih i zahtev za momentalnom ostavkom na mesto direktorke.

U internom dokumentu Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, zavedenom pod brojem 3137 dana 6. aprila 2020. godine i istaknutom na oglasnim tablama svih odeljenja u toj bolnici, naznačeno je da je lekarima te ustanove strogo zabranjena upotreba rukavica, osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima.

Naredba je glasila: “Načelnicima organizacionih jedinica, obaveštavaju se svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima. Takođe je potrebno manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum. Potpis: VD direktora klinike doc. dr. sci. med. Ivana Stašević Karličić., u Beogradu, 6. aprila 2020. godine”.

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

O direktorki Klinike “Dr Laza Lazarević” Ivani Stašević Karličić, oglašavala se u to vreme i Marinika Tepić, šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni za promenu Srbije. Ona je na društvenim mrežama podsetila da je doktorka, inače supruga Miljkana Karličića, koji je 90-ih godina bio pomoćnik za informisanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Karličić se 1998. godine “proslavio” time što je 13. oktobra upao sa policijom u redakciju lista “Danas”, da uruči rešenje o zabrani izdavanja ovih dnevnih novina, nakon samo 16 meseci njihovog postojanja.

U redovima koje je Tepić tada ispisala o dr Karličić Stašević, zapitala se i da li je oprema, koju je direktorka zabranjivala zaposlenima tokom pandemije, možda prebačena u privatni geronto dom “Dolče Vita – Kej”, koji je u vlasništvu doktorke i njene sestre Milene Stašević.

Naime, zbog prekomernih kažnjavanja “svih vrsta”, stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljakanja iz odeljenja u odeljenje, promena pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom, zaposleni u klinici “Dr Laza Lazarević”, sada najavljuju protest upozorenja, a potom i štrajk.

– Glavni razlog za štrajk u koji ćemo stupiti 29. septembra, jeste loše rukovođenje klinikom od strane direktorke Ivane Stašević Karličić. Njen odnos prema zaposlenima je katastrofalan. Sa njom je nemoguće razgovarati. Lekari, terapeuti i sestre, ne mogu ni da se požale, da kažu šta im smeta i zašto ne mogu da rade u uslovima koje je postavila i od kojih ne odstupa, očigledno ni po koju cenu, kad sa njom nema komunikacije – kaže za Nova.rs Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije – Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Međutim, iz Uprave ove klinike tvrde da su neistiniti navodi predstavnika, kako kažu – nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević.

– Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta. Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan – kažu u Upravi klinike “Dr Laza Lazarević”.

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je jedna od perjanica ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom “Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege”.

Od 2002. zaposlena je u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” u Beogradu, a od 2017. je v.d. direktora ove Klinike.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

SRBIJI PRETI NOVI EKONOMSKI PROBLEM: Ovo bi napravilo velike probleme, A SVE JE VUČIĆ MOGAO SPREČITI

Urednik

EVO KAKAV HAOS ČEKA GRAĐANE OD 1. OKTOBRA: Ovo je katastrofa, SVI ISPAŠTAMO GREŠKU VLASTI

Urednik

TAJNA LJUBAVNA VEZA DIJANE I STEFANOVIĆA: Otkrivena velika afera – POGLEDAJTE OVE SLIKE

Urednik