27.4 C
Belgrade
15. Augusta 2022.
Društvo

NAPETO: Pogledajte šta se upravo dešava na Kosovu,

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javio je reporter RTS-a.

Na administrativnom prelazu Merdare, tri sata posle ponoći, svi koji ulaze na Kosovo i Metohiju sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, tu su barikade, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku „Kosova da prihvati predlog Borelja o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mesec dana“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mera na 1. septembar.

„Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU“, napisao je Borelj na Tviteru.

Vlada Kosova je saopštila sinoć da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Danas

Pročitajte

UDARNA VEST: Belivuku nije dobro, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

U RUSIJI ZAVRŠEN POSTUPAK U KOJI JE UMEŠAN VULIN: Zatvor za ljude, A EVO KAKO JE VULIN UČESTVOVAO

Urednik

SRPSKI TAJKUN ŽELI DA IZBACI LJUDE IZ NJIHOVIH KUĆA ZBOG SVOG PROJEKTA: Ovo je strašno, DA LI ĆE GA DRŽAVA SPREČITI?

Urednik