9.9 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Politika

NASTAO VELIKI PROBLEM ZA VUČIĆA: Neće biti lako formiranje Vlade, OVAJ ČOVEK MU POSTAJE GLAVNI PROBLEM

Politikolog Cvijetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija da preliminarni rezultati ovogodišnjih izbora nisu iznenađenje, ali da se izdvaja izuzetan rezultat SPS-a, kao i ulazak nekoliko stranaka desnice u parlament.

On je napomenuo i da ovaj put koalicija oko SNS-a, nema apsolutnu većinu za formiranje vlasti i da će svakako morati da ima koalicionog partnera, SPS ili nekog drugog.

„Ukrajinska kriza je odgovarala Vučiću, njegovi glasači su takođe rusoljubi. A i Ivica Dačić je imao jednu rusofanatičnu retoriku, kao i gospodin Jovanović koji se nije samo izjasnio protiv sankcija Rusiji, već i za korak dalje“, kazao je Milivojević.

Milivojević smatra da se vlada neće brzo formirati i da će SNS pregovarati o daljoj saradnji.

„Vučić je rekao i da Evropa očekuje proevropsku vladu i da niko neće imati ništa protiv da se napravi velika koalicija SNS i Ujedinjeni za Srbiju. Ne verujem da će Dačić biti javno toliko alav, jer i vlast u Beogradu zavisi od SPS-a“, kazao je on.

Kada je reč o mogućnosti da SNS formira vladu sa nekom manjinskom strankom, kao što je SVM, Milivojević navodi da to ne bi bila stabilna vlada.

„Imamo mnogo veću izlaznost na izborima nego prošli put, a manjine imaju ograničen broj glasača. Dakle veća je izlaznost, one će imati manji broj mandata. Ali i takva vlada je lako rušiva, ako je bez SPS-a. On je poslao poruku i da može da razgovara sa svima“, kazao je Milivojević.

Takođe, da će duže trajati formiranje vlasti smatra zbog dešavanja u svetu, jer se i na taj način prolongiraju različite odluke odnosno pritisak oko pozicije u ukrajinskoj krizi, s obzirom da se to do sada odlagalo zbog izobra.

„Čekaće se prvo formiranje Skupštine pa onda i Vlade, ima vremena do kasnog leta. Vučić neće da žuri da bi video sa kim će deliti vlast.

Milivojević je, zbog većeg broja glasova za SPS u odnosu na prošli put rekao da će vlast u glavnom gradu zavisiti od te stranke.

„Ta priča sa Tomom Filom i ta proruska priča digla je SPS“, rekao je Milivojević.

Prema dosadašnjim rezultatima, kaže, može biti odnos odbornika i 55 prema 55, što i dalje nije pobeda SNS-a.

„Izgleda da su možda imali pogrešnog kandidata, nije se dopao tom jednom delu koji podržava SNS. Ne možemo dakažemo da neko neće sa SNS-om ili da SNS sa nekim neće, nikad se ne zna“, kazao je on za Euronews Srbija i istakao da je najpoželjniji koalicioni partner u Beogradu koalicija NADA.

Pročitajte

NOVI SKANDAL VULINA: Nećete verovati šta je uradio, OVO ČAK SE NI OD NJEGA NIJE OČEKIVALO

Urednik

OTKRIVAMO Stiže novo ime u vladu, a jedna dosadašnja ministarka ostaje bez fotelje

Urednik

ZVANIČNO: Evo šta je Vučić ponudio Đilasovoj opoziciji – ONI DOBIJAJU NAJVAŽNIJA MESTA

Urednik