6.4 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

NEMAČKI MEDIJI UDARILI NA VUČIĆA: Evo šta mu ne mogu oprostiti, DA LI MU ZBOG OVOGA SLEDI PAD

Najveća nemačka agencija dpa prenosi vest da je predsednik Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Evroprajda, ali da su organizatori odmah saopštili da će šetnja biti održana, te da srpske vlasti nemaju prava da je zabrane.

„Srpski predsednik Aleksandar Vučić obrazložio je odluku (o otkazivanju) trenutnim krizama u zemlji, među njima trzavicama sa susednim Kosovo. Rekao je da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, koja i sama živi sa partnerkom, doneta odluka da se otkaže prajd“, javlja dpa.

U izveštaju agencije, koji prenose brojni veliki portali poput Špigela i Cajta, navodi se da su prethodno „radikalne desničarske organizacije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve stvarali atmosferu protiv manifestacije“.

Podseća se da Srbija treba da bude prva zemlja jugoistočne Evrope gde se održava evropski prajd, koji postoji od 1992. godine, prenosi DW.

Berlinski list Tagesšpigel podseća na litiju i pretnje koje je uputio vladika Nikanor, koji je rekao da je spreman i da uzme oružje zbog održavanja parada.

„Predsednik Vučić se distancirao od toga u jednom obraćanju. Sada je najavom da se Evroprajd neće održati u Beogradu pak delao niz dlaku pravoslavnih i desničarskih nacionalističkih krugova“, ocenjuje list.

Kako navodi list, „Srbija je jedna od retkih zemalja koja u liku Brnabić ima otvoreno lezbejsku šeficu Vlade, koja uz to sa partnerkom zajednički podiže dete. No istopolni parovi u Srbiji ne mogu da registruju partnerstva niti da sklapaju brakove.“

„Uz to je LGBTI zajednica u zemlji suočena sa mnogim tabuima, predrasudama i nasiljem. U jednoj anketi koju su 2020. sprovele organizacije za ljudska prava Ideas i Glic, skoro 60 odsto ispitanih pripadnika seksualnih manjina reklo je da ima iskustva sa fizičkim ili psihičkim maltretiranjem“, podseća Tagesšpigel.

Izvor: Danas

Pročitajte

OTKRIVENA VELIKA KRAĐA: Evo kako Vučić sprema krađu izbora, NASTAO VELIKI HAOS S OVIM DOKUMENTIMA

Urednik

VUČIĆ PREKO MEGAFONA PLAŠI NAROD: Poručio da Srbiji preti rat, EVO KOGA SU NAVELI KAO OPASNOST I ŠTA SE MENJA ZBOG TOGA

Urednik

TOMA NIKOLIĆ DOBIJA MANDAT: Evo šta su spremili u SNS, OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

Urednik