5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Srbija

NEVEROVATAN SKOK CENE STRUJE U SRBIJI: Evo koliko ćemo sada plaćati, OVO ĆE DOVESTI DO SVIH POSKUPLJENJA

Da će poskupljenja struje za domaćinstva u Srbiji biti – to je neminovno: skok na globalnom tržištu uslovljava naše prilagođavanje, ali niko u ovom trenutku ne može da pretpostavi koliko će nam veći računi stići ovog proleća.

Kako stručnjak za energetiku Željko Marković kaže za Novu, poskupljenja su neizbežna. Kako napominje, najavljenje poskupljenja struje bila su i očekivana, s obzirom na to da se ona primećuju i u insotranstvu, zbog toga što su cene energenata na veleprodajnom tržištu povećale za čak četiri do pet puta.

„Očekivano je usklađivanje cena u onom iznosu koji će biti neophodan da bi se obezbedilo koliko-toliko pozitivno poslovanje Elektroprivrede Srbije“, kaže Marković.

On objašnjava da Srbija u sektoru električne energije ne zavisi potpuno od uvoza, već oko 20 odsto.

“EPS je do skoro u uvozu struje bio na nultom nivou – malo je uvozio zimi, a malo prodavao leti, ali je moguće da će sada imati nešto lošiji bilans s obzirom na to da je bilo problema u proizvodnji uglja, te je bilo neophodno da se deo električne energije uveze”, objašnjava Marković, i dodaje da će upravo struja koju smo uvezli uticati na povećanje cena.

Prema njegovim rečima, možemo očekivati da se cena električne energije na nivo koji bi zadovoljavao trećinu trenutno cene na tržištu.

“Dakle, trošak EPS-a po megavat-satu u domaćoj proizvodnji, plus iz uvoza je oko 80 evra, dok je cena na tržištu 250”, kaže Marković.

Na pitanje kolika poskupljenja mogu da očekuju građani, kaže da niko ne može da da tačan odgovor, ali da poskupljenja ipak neće biti toliko drastična.

Visoku cenu energenata za privrednike plaća svaki građanin

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, kaže da je cena električne energije za privrednike već dovoljno visoka, te stoga ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja.

“Podigli su privredicima cene za 55 odsto, pa dokle više da nam dižu”, pita se on. Drakulić smatra da su, kada je reč o domaćinstvima, građani bili “pošteđeni” zbog nedavnih izbora, te da je korigovanje cene očekivano, ali da ne vidi razlog da privrednici ponovo budu na udaru visokih cena, osim ukoliko je potrebno da se plati “nešto za onog bivšeg direktora”.

“Cene ne bi smele da skoče. Već su toliko podignute, a čak i građani koji nisu privrednici plaćaju poskupljenja koja su se na nas odnosila, jer smo mi jednostavno morali da povećamo cene proizvoda. Naravno da uvek može nešto da nas iznenadi, pa čak i nova, viša cena, ali to bi bio bezobrazluk. U tom slučaju, nadležni bi morali da imaju dobro objašnjenje”, kaže naš sagovornik, objašnjavajući da nije siguran koliko su privrednici spremni na nova poskupljenja.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ PREVARIO RADNIKE: Radnica dve čaše jogurta deli na dva dela, VELIKI HAOS A VUČIĆ LAŽE DA SMO EKONOMSKI TIGAR

Urednik

HAOS U SRBIJI: Pogledajte video kako se ljudi otimaju za namirnice, OVO JE SVE ŠOKIRALO (VIDEO)

Urednik

AMERIČKI AMBASADOR OVO TRAŽI OD SRBIJE: Mnoge je ovo iznenadilo, DA LI SE OVO SME ODBITI?

Urednik