6.3 C
Belgrade
19. Marta 2023.
Politika

NOVI UDAR VUČIĆA NA RUSIJU: Sraman potez koji je izazvao bes u narodu, SPREMA SE VELIKI USTANAK

Da li je glasanjem u Generalnoj skupštini UN za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Srbija ustala sa jedne stolice? Predsednik Vučić taj glas protiv Rusa objasnio teškim pritiscima. Nepuna 24 sata kasnije stiže odluka EU da izuzme Srbiju iz paketa sankcija prema Moskvi, pa snabdevanje naftom neće biti ugroženo ni posle 15. maja, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Pogledajte semafor – Srbija je u Generalnoj skupštini UN glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Predsednik Vučić objasnio javnosti da je primarna odluka bila da budemo žuti, uzdržani, a ne crveni kao recimo Kina, Belorusija, Severna Koreja. Na kraju Srbija u grupi zelenih koji su glasali da Rusija grubo i sistemski krši ljudska prava – takvo stanje na semaforu za predsednika je rezultat teških pritisaka.

„Ne postoji neko ko mene lično može da uceni bilo čime, ali vam ucenjuju zemlju i nemojte da imate iluzija po tom pitanju, ucenjuju ovu našu najlepšu zemlju“, kazao je Vučić na RTS-u.

Predsednik je potom nekoliko puta podvukao da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, a onda je pojasnio razmere pomenutih ucena.

“Nama lebdi u svakom trenutku, ono što je hrvatska štampa danas najavila, ‘nuklearni udar na Srbiju’. Kad kažu ‘nuklearni udar’, oni ne misle stvarnim atomskim raketama, već su to sankcije protiv Srbije i zaustavljanje evropskog puta”, naveo je Vučić.

Srbija izuzeta iz novog paketa sankcija EU

Dakle, predsednik poručio da smo glasali za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, da nam posle 15. maja EU ne bi zabranila uvoz nafte, jer je Gaspromnjeft većinski vlasnik NIS-a.

Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović, nepun dan kasnije, obaveštava javnost da je Srbija izuzeta iz novog paketa sankcija EU ka Rusiji.

“To znači da će Srbija nastaviti da dobija naftu jadranskim naftovodom, jer smo imali najave da 15. maja više te nafte neće biti za Srbiju. Jako važna stvar, i u tom smislu smo daleko bezbedniji nego neke druge države”, uverena je Mihajlović.

Za desnicu glasanje u UN “skandal” i “zabadanje noža u leđa”

I dok se javnost pita da li država ustala sa jedne stolice i lepo se smestila na onu drugu, zapadnu, desnica zaključuje da je Srbija zabila nož u leđa Rusiji.

Za lidera Dveri Boška Obradovića reč je o “neviđenom skandalu” i “diplomatskoj katastrofi”.

“Jeziva greška naše vlasti koja se svrstala na stranu NATO pakta i protiv Rusije što je neprihvatljiva pozicija za Srbiju”, poručio je Obradović.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović ocenio je da se glasanjem u UN protiv Rusije nanosi nesaglediva šteta državnim i nacionalnim interesima.

“Zabadanje noža u leđa prijateljskoj državi koja u Savetu bezbednosti UN brani teritorijalni integritet Srbije i obezbeđuje joj energetsku stabilnost ne može da se tumači kao nepromišljenost, već kao potez sa dobro proračunatim posledicama”, mišljenja je Jovanović.

Iz Brisela još jednom stiže poruka da se od Srbije očekuje usklađivanje sa sankcijama Unije Rusiji ili uvođenje sličnih nacionalnih mera. Inače, novo glasanje Srbije u UN protiv Rusije za režimske medije kao da se i nije dogodilo – na naslovnim stranama tabloida – druge teme.

Izvor: N1

Pročitajte

RUSIJA UNIŠTAVA VUČIĆA: Evo šta su uradili, ČEKA GA SADA STRAŠAN SCENARIO – OVO SADA SLEDI

Urednik

Vučević u igri za ministra odbrane, a šta će biti sa Nebojšom Stefanovićem

Urednik

Pozadina panike u vlasti zbog ugovora EPS-a: Nešto opasno pokušavaju da sakriju – EVO KOME PREDAJEMO EPS

Urednik