0.4 C
Belgrade
29. Januara 2023.
Politika

OD OVIH JE I MARKO ĐURIĆ BOLJI: Evo ko su sve kandidati za ministre u novoj Vladi, OVO ĆE BITI NAJGORA VLADA

SPS Ivice Dačića u konačnim dogovorima o formiranju Vlade Srbije pregovara oko četiri ministarstva. U ovom trenutku se jedino pouzdano zna da će Ivica Dačić biti prvi potpredsednik vlade i da će preuzeti kontrolu službi bezbednosti, koje su dosad bile u rukama ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Dačić će dobiti i jedno važno ministarstvo, kako je nedavno rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok se za preostala tri resora “lome koplja” između pet funkcionera ove stranke.

U mandatu prethodne vlade socijalisti su imali dva ministarstva. Prosvetu, nauku i tehnološki razvoj vodio je Branko Ružić, dok je Novica Tončev bio zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština. Ivica Dačić bio je na čelu Skupštine Srbije.

Nakon izbora održanih 3. aprila i proglašenja izbornih rezultata bilo je jasno da će socijalisti, ukoliko opet uđu u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, dobiti više mesta u vladi. Razlog je jednostavan, SPS je osvojio oko 100.000 glasova više nego na prethodnim izborima, dok je SNS prošao znatno slabije i nije bio u mogućnosti da samostalno formira vlast ni u republičkom ni u beogradskom parlamentu.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić je 27. avgusta saopštio da će mandatarka nove vlade ponovo biti Ana Brnabić i tom prilikom posebno naglasio da Dačić preuzima kontrolu službi bezbednosti i da će biti postavljen na čelo jednog važnog ministarstva.

Kako je list “Nova” već pisao Dačić može preuzeti odbranu, policiju ili diplomatiju.

Pored jednog od ova tri mesta, socijalisti bi mogli da računaju na još tri resora, a u igri su sledeći funkcioneri SPS: predsednik Izvršnog odbora SPS Vladimir Zagrađanin, članovi predsedništa Branko Ružić i Aleksandar Antić, zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević, i poslanik, bivši rukometaš Ratko Nikolić.

Kako trenutno stvari stoje, Novica Tončev više neće biti član vlade, dok je Ružić gotovo siguran.

Prema nekim spekuacijama na njegovo mesto bi mogao da dođe Đorđe Milićević, dok Ratka Nikolića SPS predlaže za novog ministra sports, umesto Vanje Udovičića.

Đorđe Milićević je čitav niz godina bio na mestu šefa poslaničog kluba socijalista. Sada je na tom mestu Ivica Dačić, sve dok ne uđe u vladu i podnese ostavku na mesto poslanika. Kad je Ratko Nikolić u pitanju, i on je poslanik socijalista u više sativa parlamenta. Rukometom se bavio dugo, igrao je za “Crvenu Zvezdu”, “Sintelon”, “Foteks” Vesprem… Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1999. u Egiptu.

Dva puta su ga pozivali u reprezentaciju sveta, dva puta je zvanično proglašen za najboljeg pivotmena planete i dva puta je igrao evropsko finale Lige šampiona.

U skupštini, međutim, nije bio previše aktivan. Tokom prošlog sativa na redovnim skupštinskim zasedanjima proveo je svega 11 sati. Nijednom nije govorio u plenumu, nijednom se nije javio za postavljanje poslaničkih pitanja, i nijednom nije tražio obaveštenja i objašnjenja.

Kao kandidati SPS za vladu pojavljuju se i bivši ministar energetike, a sad direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, kao i Vladimir Zagrađanin. On je u dva mandata bio poslanik Narodne skupštine, a 2006. godine bio je uhapšen u okviru afere “Kofer”.

Tada je optužen za krivično delo primanja i pomaganja u primanju mita, da bi 2010. godine bio oslobođen svih optužbi.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

UPALJENE CRVENE LAMPICE: EPS zbog SNS doživio katastrofu, EVO KAKVA NAS KATASTROFA ČEKA NA ZIMU ZBOG NJIH

Urednik

VUČIĆEV GENOCID NAD SELjACIMA: 60.000 porodica ostaje bez zemlje

Urednik

EVO ŠTA SU DOGOVORILI VUČIĆ I ĐILAS NA SASTANKU: Vučić napušta mesto predsednika, OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

Urednik