3.2 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Politika

OPOZICIJA PREUZELA BEOGRAD: Ovo niko nije očekivao, EVO KAKO JE TO DANAS OZVANIČENO

Najstariji poslanik „Ujedinjenih za pobedu Srbije“ privremeno preuzima vođenje Republičkog parlamenta

Vladeta Janković, univerzitetski profesor u penziji, koji je nastupao kao kandidat opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ za gradonačelnika Beograda i bio visoko plasiran na listi kandidata za republičke poslanike te koalicije (sedmo mesto)  trebalo bi da privremeno preuzme vođenje Narodne skupštine. Prema saznanjima i analizama Demostata, Janković (rođen 1940. godine) biće nastariji poslanik u predstojećem sazivu Republičkog parlamenta, što prema važećim pravilima znači da će do izbora novog šefa Skupštine predsedavati tim telom, a ako ne može ili ne želi da predsedava to će učiniti „sledeći najstariji prisutni narodni poslanik“.

Po već ustaljenoj praksi, predsedavajućem  u radu pomaže po jedan najmlađi narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata ( u ovom slučaju: lista oko Srpske napredne stranke, „Ujedinjeni za pobedu Srbije, lista SPS-JS-ZS i koalicija NADA), kao i generalni sekretar parlamenta. Procedure nalažu da prvu sednicu novog saziva Skupštine saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva (Ivica Dačić) i da to zasedanje treba da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Podsetimo, na sednici Republičke izborne komisije održanoj 6. aprila saopšteno je da se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora u Srbiji odlažu zbog ponovljenog glasanja na pojedinim biračkim mestima,  koje će biti obavljeno u subotu 16. aprila.

Na prvoj sednici novog saziva Republičkog parlamenta vrši se potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, a tom prilikom obično se biraju i članovi radnih tela Narodne skupštine, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Mada se predsedavanje Skupštinom do izbora novog rukovodstva smatra uglavnom ceremonijalnim činom, poznavaoci političkih prilika u našoj državi nezvanično navode da će istupanje Vladete Jankovića na toj poziciji dati opoziciji dodatnu vidljivost i značaj, naročito imajući u vidu činjenicu da je i dalje neizvesno sa kime će naprednjaci formirati novu parlamentarnu većinu. Kao što je već dobro poznato, ostaje pitanje da li će „dolazeći“ saziv vlasti činiti naprednjaci i stranke manjina, pre svega Savez vojvođanskih Mađara , ili će se u vladajućoj koaliciji sa SNS-om ponovo naći i socijalisti Ivice Dačića, koji su, sudeći prema postizbornim izjavama pojedinih istaknutih funkcionera SNS-a „pali“ u nemilost naprednjačkog rukovodstva zbog poruka koje su slali tokom minule kampanje, uključujući izrazito prorusku retoriku. Istovremeno, tvrdi se da Aleksandru Vučiću i njemu odanim ljudima nije „nimalo pravo“ što je SPS  na parlamentarnim izborima uzeo sto hiljada novih glasova, među kojima su i nekadašnji birači SNS-a, iako su socijalisti podržali Vučića kao kandidata na predsedničkim izborima.

Predsednik Republičkog parlamenta ima značajna ovlašćenja, uključujući: predstavljanje Narodne skupštine; sazivanje sednica Narodne skupštine i utvrđivanje predloga dnevnog reda; predsedavanje sednicama Narodne skupštine; sazivanje sastanaka kolegijuma Narodne skupštine i predsedavanje tim sastancima; staranje o radu na sednicama Narodne skupštine i o primeni Poslovnika; staranje o blagovremenom i usklađenom radu radnih tela Narodne skupštine, a vrši i druge poslove utvrđene zakonom i Poslovnikom, uključujući: zamenjivanje predsednika Republike (kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran. Predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca); raspisivanje izbora za predsednika Republike; raspisivanje izbora za odbornike; donošenje odluke o proglašenju vanrednog stanja i odluke o proglašenju Ratnog stanja…

Izvor: Danas

Pročitajte

HAOS NA PONOVLJENIM IZBORIMA: Kada su shvatili da im ne idu rezultati u prilog, SNS NAPRAVIO STRAŠNU STVAR

Urednik

NOVI PROMIJER UVEO SRBIJU U HAOS: Ovo je strašno, EVO KAKVOG ČOVEKA VUČIĆ POSTAVLJA NA NAJVAŽNIJE MESTO

Urednik

OVO NIJE OČEKIVALA: Otkriveno kako je lagala Ana Brnabić, SADA U VELIKOM PROBLEMU

Urednik