10.9 C
Belgrade
20. Marta 2023.
Politika

OTKRIVAMO Od ove odluke zavisi ko će biti Vučićev naslednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke govorio je i o svom nasledniku u toj partiji. Prema rečima izvora Nova.rs iz vladajuće stranke, od izbora mandatara za sastav nove Vlade Srbije zavisiće i u dobroj meri odluka koga će lider naprednjaka podržati kao svog naslednika.

Govoreći o izboru novog premijera, Vučić je rekao da uskoro sledi i Skupština Srpske napredne stranke, te da ne može neko da dobije sve, a drugi ništa.

“Tako da biće tu različitih stvari za koje verujem da će ljudima, koji nisu samo zaslužili moje poverenje, već koji su se hrabro borili i koji su uvek bili uz svoju Srbiju i za svoju Srbiju. Oni treba da imaju zasluženo mesto u našem društvu i našoj državi. I pola sata, najduže je trajala priča oko mesta predsednika stranke. Možda i sat vremena diskusije oko toga, ali to nije pitanje za danas i nije pitanje za vas. Možda kad dođe vreme Skupštine stranke. Tada će biti i za vas”, zagonetno je Vučić govorio o velikoj temi o kojoj su diskutovali članovi Predsedništva SNS.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, debata o nasledniku Aleksandra Vučića nije se samo vodila na Predsedništvu SNS, već i na odvojenim sastancima koje je lider naprednjaka imao sa najvišim funkcionerima stranke.

“Ne može i mesto premijera i predsednika SNS”

Naši sagovornici ističu da izbor novog formalnog šefa naprednjaka zavisi od odluke ko će dobiti ulogu mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Odatle je i poruka da “neko ne može da dobije sve, a neko ništa” koja je upućena u prvom redu Vučeviću i Ani Brnabić.

“To znači da nijedno od njih ne može da dobije i mesto premijera i mesto predsednika stranke. Iako se Brnabić u više navrata pominjala i kao neko ko bi mogao da nasledi Vučića na čelu partije, za to su šanse veoma male, s obzirom na to da ona nema dovoljnog stranačkog iskustva. To je samo jedan od razloga”, kaže naš izvor..

S druge strane, on kaže da je Miloš Vučević daleko prihvatljivija opcija za članstvo.

“Vučević je tu znatno duže, zna kako funkcioniše stranka, a uz sve to ima i kvalitete koje Vučić posebno ceni – lojalan je i dostupan u svakom momentu”, navodi naš sagovornik.

Zašto se pomera odluka?  

Odluku da Vučić odloži izbor mandatara, sagovornik Nova.rs obrazlaže potrebom predsednika SNS da ispita i javno mnjenje i proveri kako stoje Vučević i Ana Brnabić

“Doživljaj javnog mnjenja biće i te kako važan i to ne samo za izbor mandatara, već i za izbor novog predsednika SNS. Vučić nam je u nekoliko navrata skrenuo pažnju na to da on planira da napusti čelo stranke i da će, kad to učini, jasno reći koga podržava za novog predsednika”, objašnjava naš izvor i dodaje da Vučić na Presedništvu nikome nije obećao funkciju predsednika stranke.

“Ali jeste govorio o podršci će svakako biti presudna. On ne može, makar javno, da obeća nekome da će biti predsednik stranke, jer o tome moraju da se izjasne i drugi članovi partije i takva odluka mora da prođe kroz stranačke organe”, zaključuje izvor Nova.rs.

Koliko puta je Vučić najavljivao odlazak sa čela stranke?

Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je govorio o svom odlasku sa čela SNS. Nikada nije ispunio pomenuto obećanje, koje je prvi put dao još 2017. godine. Od prve najave prošlo je više od pet godina, a gotovo pred svaku Skupštinu Srpske napredne stranke poteže se ovo pitanje i gotovo uvek se završavalo tako što su članovi partije “ubedili” Vučića da ostane još malo. Iz SNS tvrde da je sad situacija drugačija nego ranijih godina.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

ODLUČENO: Srbija ponovo ide na izbore, EVO KADA ĆE BITI ODRŽANI

Urednik

VUČIĆ NAREDIO: Policija uletela u kancelarije njegovih ljudi, NASTAO HAOS – EVO ŠTA SU ZAPLENILI

Urednik

Uvod u prodaju EPS: Šta podrazumeva reforma energetskog sektora koju Vučić najavljuje?

Urednik