7.6 C
Belgrade
15. Marta 2023.
Magazin

OTKRIVAMO: Pet vrsta „LJUDSKE“ HRANE koju TREBA da dijelite SA SVOJIM PSOM

Veterinari uglavnom ne preporučuju da svoju hranu dijelite sa psom, ali postoje namirnice koje su potpuno neškodljive i zdrave po vašeg ljubimca.

– Može li moj pas to da jede? – Da bismo vam pomogli da odgovorite na ovo pitanje, sastavili smo listu dozvoljene hrane za pse, a koju i mi konzumiramo.

Imajte na umu da dole navedene namirnice za ljude treba psu davati kao dodatnu poslasticu pored ili kao dio uravnotežene ishrane. Dodatna hrana ne bi trebalo da čini više od 25 procenata ishrane vašeg psa.

Oprez: Isprobajte jednu po jednu novu vrstu hrane kako biste bili sigurni da odgovara organizmu vašeg psa.

Riža

Riža je dobar izbor ukoliko je vašem psu uznemiren stomak i potreban mu je blag obrok.

Postoji niz različitih vrsta riža. Smeđa riža ima malo više proteina i malo manje masti u poređenju sa bijelom rižom. Bijela riža je lako svarljiv ugljeni hidrat koji ga čini dobrim izvorom energije i pogotovo je dobar izbor ukoliko imate starijeg psa.

Svježi sir

Bogat je proteinima i kalcijumom i prilično je blag; tako da može biti dobar izbor ako žeite da dodate malo proteina u ishranu vašeg psa.

Svježi sir je mliječni proizvod i neki psi ne podnose dobro mliječne proizvode, što treba da imate u vidu.

Grašak

Može se dodati direktno u hranu vašeg psa, zamrznut ili odmrznut. Grašak je dobar izvor vitamina B tiamina, fosfora i kalijuma.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je zdrava poslastica sa visokim sadržajem proteina za pse. Prije nego što kupite puter od kikirikija provjerite koliko sadrži šećera, budući da šećer u određenim količinama može djelovati jako loše na zdravlje psa.

Ako vaš pas ima problema sa težinom, vodite računa o učestalosti davanja putera od kikirikija  jer ova ukusna poslastica ima i visok sadržaj kalorija.

Peršun

Dugo se smatralo da peršun može umanjiti neprijatan zadah psa, pa sljedeći put kada budete pripremali poslastice za svog psa, pokušajte da dodate nekoliko kašika sjeckanog peršuna za dodatnu aromu i boju. Peršun takođe može biti dobar izvor kalcijuma, kalijuma i beta-karotena

Izvor: Aloonline.ba

Pročitajte

HRKALOVIĆKA POKAZALA ZAŠTO VUČIĆ DRHTI PRED NJOM: Ucenila ga ovim snimkom, EVO ČIME GA DRŽI U ŠACI

Urednik

NINA PANIĆ OSVAJA INSTAGRAM: Mlada djevojka iz Doboja nova zvijezda interneta

Urednik

FOTO Moćna poruka Đokovića: Na kameri ćirilicom ispisao šta mu je na duši

Urednik