28.4 C
Belgrade
26. Juna 2022.
Srbija

OTKRIVAMO Pod kojim uslovima je Vučić spreman da se odrekne ruskih energenata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnom periodu imao je niz sastanaka sa predstavnicima država Evropske unije, koji su zahtevali njega da uskladi spoljnu politiku sa politikom te zajednice i uvede sankcije Rusiji. Kao glavni argument zbog čega to Srbija ne može da učini, Vučić je u navodio energetsku zavisnost naše zemlje od Rusije, napominjući predstavnicima evropskih zemalja da je spreman da odustane od nabavke ruskih energenata ukoliko mu EU obezbedi alternativu.

Pedstavnici država Evropske unije ne odustaju od zahteva da Srbija potvrdi svoju privrženost evropskim integracijama usklađivanjem svoje spoljne politike sa zvaničnim Briselom i pridruži se restriktivnim merama prema Ruskoj Federaciji.

Izvori našeg dnevnog lista iz diplomatskih krugova navode da je na početku rata u Ukrajini predsednik Srbije slao signale koji su ukazivali da je spreman da se pridruži drugim zemljama članicama EU koje su osudile rusku agresiju i uvele sankcije.

“Glasanje Srbije i njena podrška rezoluciji Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, trebalo je da predstavlja prvi korak ka potpunom usklađivanju. Imajući u vidu poruke koje je slao Vučić tokom sastanaka, očekivalo se da će on nakon toga ubrzo uvesti i sankcije. Čekalo se da se okončaju izbori i da Srbija zauzme jasan kurs”, navodi izvor našeg lista.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 02. marta rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Među državama potpisnicama rezolucije bila je i Srbija.

Posle izbora i dobijanja novog predsedničkog mandata, Vučić je, prema rečima naših sagovornika, i dalje uveravao predstavnike država Evropske unije da je naša država na evropskom putu i da će to dokazati.

“Međutim, nešto se u međuvremenu dogodilo. Od uveravanja da će Srbija potvrditi svoju opredeljenost došli smo do neke vrste trgovine. Vućić je počeo da govori o tome kako će imati problema predstojeće zime i da oni u potpunosti zavise od ruskih energenata, zbog čega bi eventualne sankcije značajno otežale poziciju zemlje koju vodi”, naglašava naš izvor.

Srpska strana je, prema rečima našeg sagovornika, obrazlažući svoju međunarodnu poziciju, istakla da bi eventualni problem sa energetikom mogao da se reši ukoliko bi EU ponudila rezerevnu opciju.

“Vučić je poručio da je spreman da odustane od ruskih energenata pod uslovom da mu Evropska unija garantuje energetsku stabilnost i obezbedi sve ono što bi eventualno izgubio. Na taj način EU ne može nikome da pruži garancije i on je toga svestan. Pretpostavljamo da je zbog toga tako i nastupio”, ističe naš izvor

Podestimo, dnevni list “Nova” je objavio da je tokom sastanka predsednika Srbije i nemačkog kancelara, Olfa Šolca u Beogradu, najviše vremena potrošeno na pitanja koja se odnose na energetiku.

Tom prilikom je šef srpske države ponovio stav da je glavni razlog zbog čege Srbija ne uvodi sankcije Rusiji upravo to što je energetski zavisna od ove zemlje.

To se, svakako, i moglo zaključiti iz zvaničnih izjava dvojice lidera. Olaf Šolc je, kako je rekao Vučić, „veoma oštro, jasno i decidno“ tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

„Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u Evropi i svetu, i on je jasno, decidno i oštro tražio da se priključimo sankcijama“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je on, sa svoje strane, govorio o tradicionalnim vezama Srbije i Rusije, ali i o predstojećoj zimi.

„Hvala mu što je ponudio pomoć u energetici i rudarstvu“, rekao je, između ostalog, predsednik Srbije, i dodao: „Nikada ne krijem teme o kojima smo govorili“. Na ponovljeno pitanje o sankcijama Vučić je rekao:

“Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedno je u kontrapitanju – a u čemu je razlika kada neko bez odluke UN izvrši agresiju na Srbiju i kada to isto uradi na Ukrajinu. Ja sam odlično razumeo zahteve Šolca, njegov zahtev je da to uradimo juče, odnosno što pre. Ja sam sa njim razgovarao na vrlo otvoren način i o odlukama u budućnosti kancelar će biti upoznat sa tim”, rekao je Vučić.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

UDARNA VEST: Andrej Vučić u Mitrovici, EVO ŠTA SE DEŠAVA

Urednik

KIŠA METAKA NA VOJSKU SRBIJE! Albanci zapucali u ataru kuršumlijskog sela

Urednik

PUTINOVA SLEDEĆA META JE VUČIĆ: Sveti mu se zbog izdaje, EVO KAKO ĆE GA SRUŠITI

Urednik