27.4 C
Belgrade
15. Augusta 2022.
Društvo

OTKRIVENA POZADINA PADA AVIONA U GRČKOJ: Vučićev najveći skandal, EVO ŠTA SE DESILO

U firmi Valir, trgovca naoružanjem prevoženom u ukrajinskom avionu koji se srušio u Grčkoj, radi Vera Diković, snaja nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koja je, u ime te kompanije, ove godine podnosila dokumenta u Agenciji za privredne registre, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Vera je udata za Dikovićevog sina Nemanju, koji radi u Ministarstvu spoljnih poslova, dodaje CINS i navodi da je doskora bio drugi sekretar u ambasadi Srbije u Grčkoj.

To Ministarstvo učestvuje u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme. Iz Ministarstva na upit CINS nisu odgovorili na kojoj je poziciji mlađi Diković danas.

Kada je novinarka CINS zvala telefonom firmu Valir, rečeno joj je da je Vera „izašla trenutno do Ministarstva nešto“. Novinarka CINS je uspela da stupi u kontakt sa Verom, ali ona nije želela da priča.

Tražen je komentar i od njenog supruga Nemanje, ali je rekao da mora da dobije odobrenje Ministarstva spoljnih poslova.

Prema saznanjima CINS, vlasnik Valira Mladen Bogdanović je sin Luke Bogdanovića koji je devedesetih bio načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac i načelnik odeljenja policije Centra javne bezbednosti Zvornik. U penziju je otišao 2012. godine, kao zamenik načelnika policijske stanice u Bratuncu.

Luka Bogdanović je bio svedok pred sudom u Bosni i Hercegovini u različitim predmetima za ratne zločine.

Radovan Karadžić ga je predložilo da bude jedan od istraživača u njegovom timu odbrane, ali je sekretarijat Haškog tribunala taj zahtev odbio zbog njegove uloge i položaja koji je imao tokom rata u BiH.

Valir je 2021. godine prihodovao nešto manje od 56 miliona evra.

Prema podacima koje je CINS dobio od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od januara 2020. do 21. jula ove godine toj firmi su izdali 29 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Izvor: N1

Pročitajte

NATO konvoj sa vojnom oprempm UŠAO U SRBIJU – NASTAO HAOS KADA SU OVO URADILI

Urednik

OBJAVLJENA CELA PREPISKA: Pogledajte kako političari zovu maloletnicu i sestru na “druženje” i KAKO KOMENTARIŠU NJIHOV IZGLED

Urednik

NAPETO: Pogledajte šta se upravo dešava na Kosovu,

Urednik