5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

OVO ĆE SVE RAZLJUTITI: Evo šta su dogovorili Vučić i Đilas, SPREMAJU HAOS ZA SRBIJU

Sastanak predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa možda jeste trajao samo sat vremena, ali je otkrio vrlo velike promene u načinu na koji će ubuduće funkcionisati srpska politika. Iz Đilasovih reči nakon sastanka, ali i reakcija koje su usledile, mogu se izvući najmanje četiri važne pouke

Sastanak Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, po zahtevu lidera SSP da se izbori u Beogradu ponove kako bi se smanjile tenzije u društvu i kako bi Beograđani dobili legitimnu vlast, održan je juče u zgradi Predsedništva Srbije.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka Đilas je rekao:

“Složili smo se da je legitimitet važan da bi neka vlast funkcionisala. Obavestile su ga (Vučića, prim. nov.) kolege da ima preko 60 odbornika u beogradskoj skupštini, ali nije morao da mi to saopštava, jer sam video kako glasaju na sednicama GIK Zavetnici i koalicija NADA. Vidim izjave ljudi iz POKS koji kažu da ne mogu sa onima koji kažu za svoj narod da je genocidan, što je besmislica. Zato sam izašao sa zahtevom za novim izborima”, rekao je Đilas.

Vučić ima “spavače” u opoziciji

Zaključak je da lider SNS u opoziciji ima “spavače”, odnosno ljude koji su spremni da sarađuju sa vlašću i da je njih najmanje pet, ako se gleda računica koju oba lidera spominju, a koja kaže da je odnos snaga bez mogućih “preletanja” 55 : 55. Dok je sastanka Vučića i Đilasa još bio samo u najavi, nakon višemesečne “ilegale” koju je tokom izborne kampanje i najavio, oglasio se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Đilasa će tek da bole greške iz koalicije

“Dao sam reč da se na ovim izborima neću kandidovati, niti govoriti u javnosti dok ne budu završeni. Ali ovo moram da kažem, dok još nije kasno – odlazak kod Vučića je izuzetno štetan korak, sa nesagledivim posledicama za budućnost. Iskreno apelujem da se od toga odustane”, naveo je Jeremić.

Neposredno nakon sastanka, u javnosti se pojavila i informacija da su na sednici Izvršnog odbora Narodne stranke održanoj u četvrtak 7. aprila, raspuštena četiri lokalna odbora zbog učešća u kampanji Zdravka Ponoša. Kako je naveo Danas, raspušteni su odbori Sombor, Subotica, Kostolac i Žagubica Razlog za raspuštanje ova četiri odbora jeste to što su aktivno učestvovali u predsedničkoj kampanji Zdravka Ponoša i pored izričite zabrane predsednika stranke Vuka Jeremića. U narednim danima očekuje se, kako je naveo Danas, raspuštanje još nekih odbora koji su učestvovali u Ponoševoj kampanji kao što su Kraljevo, Šabac, Stara Pazova…

Ono što bi se iz ovakvih poteza Narodne stranke i njenog rukovodstva tiče jeste da je koalicija Ujedinjeni za Srbiju vrlo klimava, a da će SSP i Dragan Đilas još ispaštati zbog grešaka načinjenih u kampanji.

Pre svega zbog objavljivanja imena Zdravka Ponoša, kao potencijalnog predsedničkog kandidata koalicije, bez prethodnog konsultovanja sa samim rukovodstvom Narodne stranke, koja je više naginjala ka potpredsedniku Miroslavu Aleksiću kao kandidatu.

Blagonaklon prema sastanku nije bio ni lider Demokratske stranke Zoran Lutovac.

“Ako je Vučić rekao da će dati mišljenje o novim izborima u Beogradu posle konsultacija sa svojom strankom, onda on nije govorio u svojstvu predsednika države već u svojstvu predsednika SNS“, ocenio je Lutovac i dodao da se Đilas ni sa kim u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Beograda i Srbije (čiji je deo i DS) nije konsultovao pre najave sastanka sa Vučićem”, rekao je Lutovac i dodao:

“Nije trebalo da dođe do susreta, bili smo protiv jer se tim susretom dodatno unižavaju institucije u Srbiji, povod može biti častan, ali epilog je drugačiji – unižavanje institucija“.

Nije bitno ni ko glasa, ni ko broji, nego…

Treći zaključak koji se može izvesti nakon sastanka Vučić – Đilas jeste da u Srbiji nije važno ni ko glasa ni kako glasa, već ono što se dogovore predstavnici najače stranke vlasti i opozicije.

Iako se još čeka Vučić sa konačnom rečju i odgovorom na predlog Dragana Đilasa o ponavljanju beogradskih izbora, činjenica je da se razgovori na ovu temu vode mimo svih propisa, jer ni tek održani izbori nisu završeni i nemamo konačne rezultate. Ni devet dana kasnije…

Istovremeno dok je opozicija predavala prigovore Grdaskoj izbornoj komisiji, kako bi se ponovilo glasanje na onim biračkim mestim ana kojima se utvrde nepravilnosti, lider SSP Dragan Đilas izašao je u javnost sa predlogom Vučiću da razgovaraju o ponavljanju celokupnih beogradskih izbora.

Predsednik Srbije je rekao da će se odazvati pozivu i plasirao priču da je trenutni odnos snaga vlasti i opozicije u Beogradu 55 : 55. Iako prema zvanično objavljenim rezultatima stoji 56 : 54 i to pod uslovom da svoje mandate sa opozicijom udruže i desne snage Patriotski blok Boška Obradovića, NADA Miloša Jovanovića i Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski. A to je pod velikim znakom pitanja, kao što su i mandati Žike Gojkovića iz POKS, koji je najavio da napušta dogovore sa opozicijom. Takođe, nepoznato je i da li će lista Borisa Tadića “Ajmo ljudi” uspeti da pređe cenzus nakon ponovljenog glasanja.

Što se procedure pre ponavljanja izbora tiče, ona treba da izgleda ovako:

Prvo treba ponoviti glasanje na onim biračkim mestima za koje GIK utvrdi da je bilo nepravilnosti. Nakon proglašenja konačnih rezultata počinju da teku rokovi za konstituisanje lokalne skupštine. U roku od 10 do 30 dana od dana proglašenja i objavljivanja konačnih rezultata mora biti konstituisan lokalni parlament, a u roku od 30 dana od konstituisanja parlamenta mora da bude izabran gradonačelnik. Ukoliko se to ne dogodi, raspušta se ta skupština i raspisuju se novi izbori. Te nove izbore raspisuje predsednik novog saziva Skupštine Srbije. Oni moraju da budu održani u roku od 45 do 60 dana, a Vlada u tom slučaju u Beogradu uvodi prinudnu upravu.

U Beogradu je najmanje lokalne politike

Sve ono teme na kojima se bazirala predizborna kampanja i vlasti i opozicije, kad je Beograd u pitanju, nakon izbora palo je u drugi plan. Da se na sastanku nije pričalo o suštinskim problemima koji muče Beograd, kao što su nelegalna gradnja na Savskom nasipu, Železnička stanica, Beograd na vodi, spomenik Stefanu Nemanji, izgradnja metro, bilo je jasno nakon što je Đilas pomenuo izazove koji su pred Srbijom.

“Nismo imali veliki stepen saglasnosti o onome o čemu smo pričali, ali smo se saglasili da su pred Srbijom teška iskušenja”, rekao je Đilas.

To se dešava u trenutku kada sve izgled kao da je uvođenje sankcija Rusiji korak na koji će Srbija u nekom trenutku morati da pristane.

S obzirom na to da su SPS i Ivica Dačić kao najveći koalicioni partneri Aleksandra Vučića izrazito protiv ove ideje, nakon pristanka predsednika Srbije da razgovara sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, u javnosti su počele da kolaju glasine da će Aleksandar Vučić pokušati da nađe saveznike u opoziciji.

Da li je takva saradnja moguća, videće se tek nakon konstituisanja novog parlamenta, u koji se opozicija vraća nakon tri godine, praktično od trenutka kada su doneli odluku o bojkotu parlamenta, a zatim i izbora.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

CENZURA: Jovana Joksimović prekinula emisiju i rekla da će gosta izbaciti napolje zato što je rekao protiv Vučića

Urednik

VULIN PONOVO NAPAO STRANCE: Sve više ih provocira, EVO ŠTA JE SADA URADIO – VUČIĆ GA PLAKAJUĆI MOLIO DA PRESTANE

Urednik

SNS kartel je u rasulu: Više od pola čeka da ih Vučić proda i isporuči!

Urednik