3.9 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Politika

OVO MU NIJE TREBALO: Pogledajte kako se Putin sveti Vučiću, SADA VUČIĆA ČEKAO PAKAO I PRAVA OSVETA

Više od 70 javnih ličnosti uputilo je apel u kojem se kritikuje odluka Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi intervencija Rusije u Ukrajini, prenosi Tanjug.

„Najoštrije osuđujemo ovaj sramotni gest koji je suprotan najvažnijim tradicijama i životnim interesima srpskog naroda. Ono što je zvanična Srbija, uprkos masovnom raspoloženju srpskog naroda, uradila u Ujedinjenim nacijama 2. marta 2022. ostaće ljaga na obrazu našeg pokoljenja”, navodi se u tekstu apela za podršku Rusiji.

U proglasu, čiji su potpisnici, pored ostalih, akademici Matija Bećković i Slobodan Remetić, novinar Đuro Bilbija, kao i Danilo N. Basta, navodi se da je nakon osam godine agonije, započete nasilnim svrgavanjem legalno izabrane vlasti 2014. u Ukrajini, a obeležene neprestanim stradanjem civilnog stanovništva, stalnim granatiranjem Donbasa, organizovanjem brojnih diverzantsko-terorističkih akcija, zastrašivanjem građana koji drugačije misle, ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, reafirmisanjem nacističke ideologije i bujanjem ekstremizma, pretvaranjem Ukrajine u sredstvo prodora NATO ka ruskim granicama, ”Rusija otpočela vojnu akciju u cilju odbrane ruske države i ruskog naroda, u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine”.

”To je direktna posledica toga što su političke elite Ukrajine, uz otvorenu podršku svojih zapadnih mentora, uporno izbegavale da primene dogovore potpisane u Minsku još 2015, verifikovane Rezolucijom 2202 Saveta bezbednosti, čime bi se mir sačuvao bez dalje eskalacije krize i novih ratnih razaranja”, navodi se, pored ostalog, u proglasu.

Na samom kraju teksta proglasa, potpisnici osuđuju, kako navode, ”nerazuman i nedostajan potez srpskih vlasti u UN prema Rusiji i prema ruskom narodu”.

Među 76 potpisnika apela su, kako je saopšteno, i prof. dr Miloš Ković, prof. dr Dušan Proroković, prof. dr Časlav D. Koprivica i prof. dr Siniša Atlagić.

Izvor: Politika

Pročitajte

NOVI VUČIĆEV POSAO VREDAN MILIJARDE: Ovo je velika opasnost za Srbiju – EVO KAKO ŽELI DA ZARADI

Urednik

OVO JE VUČIĆ POKUŠAO SAKRITI AFEROM NEŠA-HRKALOVIĆ: Izveo najveću izdaju u istoriji Srbiji

Urednik

NOVI HAOS SNS NA IZBORIMA: Napravili veliko nasilje, DA LI ĆE SE NASTAVITI IZBORI?

Urednik