0.7 C
Belgrade
28. Januara 2023.
Društvo

OVO SE ČEKALO: Hrkalovićka odbila poslušnost, OTKRILA VEZU VRHA VLASTI I BELIVUKA

Bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović nedavno je mera kućnog pritvora zamenjena merom zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Beograda. Nekada “čelična dama” srpske policije, kako su je nazivali tabloidi, i ranije se pominjala kao osoba koja gaji bliske veze sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, a Hrkalović je ove navode javno negirala. Ona u intervjuu za portal Objektiv rekla da Nebojšu Stefanovića treba da bude sram, te da je vreme da preuzme odgovornost za svoja nedela.

„Mislim da je konačno došlo vreme da sud pita Nebojšu Stefanovića o ubistvu na šinama i došlo je vreme da on preuzme odgovornost kao moj šef, a ne da ja sada kao žena robijam zbog njegovih nedela. To je nečasno i sramno. Taj sporni izveštaj o prepiskama Belivuka na Skaju je delo Nebojše Stefanovića. U tim prepiskama se spominje i njegovo ime, a takav spisak je otišao. Što se tiče Eleza, terminologija nije kako treba, tužilac je potpisao nalog i to je ovlašćeno prisluškivanje“, rekla je na samom početku Hrkalović.

Prema njenim rečima, klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića štitio je lično Nebojša Stefanović.

Ona je dodala i da nije sama mogla da stavi bilo koje lice na prisluškivanje i da nije ovlašćena za to.

“U to vreme kao sekretar UKP-a, rekali su mi da se u prepiskama Belivuka spominje Stefanović i ja ga obavestim, jer od prvog dana je bilo naređenje da se on obaveštava o svim situacijama gde se on pominje. Ja sam par puta napravila grešku i nisam ga obavestila, a on bi mi odgovarao sarkastično da ga ne štitim od informacija i naredio je da mu materijal dostavim u zapečaćenoj koverti. Rekao mi je da upozorim sve da to moramo hitno da pošaljemo. Kaže, reci Milenkoviću da se sačeka, zatim počinju pismene i usmene prepiske ka Milenkoviću i ja prenosim Stefanoviću a on mi kaže da se sačeka sa slanjem, a kada je stigla poslednja urgencija od Nataše Krivokapić, on se iznervirao i drskorekao, citiram: “Reci Milenkoviću ako ima problem sa tim predmetom da se obrati Nataši”, on je govorio o sebi u trećem licu. Šta se onda dešavalo, nije mi jasno zašto kominukacija nije tekla kako treba, ali osam meseci kasnije ponovo stiže urgencija, a od tog dana nije stigla nikad do tad, e onda je dostavljeno sve sa potpisom direktora policije, a njemu je nadređen Stefanović”, kazala je bivša državna sekretarka MUP.

Kada su me na sudu pitali šta ja mislim da je razlog da ne šalje, pa šalje izveštaje ja sam rekla da ne želim da licitiram, kazala je Hrkalović i dodala da Milenković nikada nije rekao da ne šalju izvešatje, nego je da sačekaju.

“Stefanović nas je pishički maltretirao”
“Nije ni meni ni Milenkoviću, nije nam delovalo protiv zakonito, mislili smo da je nešto što mi ne trebamo da znamo. Ja u tom trenutku ništa nisam znala. Šo se tiče toga da odbijem neko njegovo naređenje, dešavalo se iz raznih razloga. Međutim, ono što se dešavalo kao posledica jeste psihičko zlostavljenje mene i njegovih saradnika. Ako niko nije spreman javno da priča na tu temu, ja hoću jer ne želim više da ćutim”, rekla je Hrkalović.

“U nekoliko slučajeva mi je bila potrebna smernica za rad, ja ne uradim jer ne mogu mimo njega a ako uradim mimo njega u problemu sam. On nas je namerno stavljao u takve situacije, i mene je to bolelo i psihički ubijalo. Bilo je dosta puta, osećala sam se kao vređa za udaranje, ljudi misle da sam ja jaka, i da je nemoguće da se meni nešto tako desi. Ali ja sam emotivac, kao Bukovski, nisam jaka i raspadam se na hiljadu komadića, samo ne pravim buku”.

Ona je rekla da je Nebojša Stefanovićč sve prevario.

“Misili smo da on sve vreme sprovodi politiku Vučiča i da služi državi, a sve nas je prevario i radio za svoje lične interese”.

****

Podsetimo, 6. juna prihvaćen je predlog Dijaninog branioca i funkcionera SNS-a Vladimira Đukanovića, da joj kućni pritvor bude ukinut i zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Beograda. Ona je u obavezi da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu Voždovac.

Tužilaštvo je sumnjiči za trgovinu uticajem. Predsednik Srbije je pominjao njeno ime u kontekstu jednog od nerasvetljenih beogradskih ubistava, u javnosti poznatog kao “ubistvo na šinama”.

Sledeće ročište zakazano je za 5. septembar u 10 časova kada bi trebalo da bude iznošenje pisane dokumentacije za dokazni postupak.

Ko je Dijana Hrkalović?

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu. Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je preneo portal Istinomer, osnovne i master studije psihologije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu a nakon toga je upisala doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.

U Bezbednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti.

Portal Istinomer podseća i da je Hrkalović na izborima za Skupštinu Beograda 2012. godine, kao dvanaesta na listi Srpske napredne stranke “Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić” izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na dužnost državnog sekretara MUP-a je stupila u julu 2017. godine.

Pozicija državnog sekretara je pored pozicije ministra – najvažnija, pa je tako Hrkalović često bila prisutna tokom konferencija za novinare ministra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu”.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio se Dijani Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželeo joj mnogo uspeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

Hrkalović nakon toga nije imala javnu funkciju.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SIN PREDSEDNIKA NAPAO FIZIČKI RADNIKA PUMPE: Pokušao ući u kockarnicu, A ONDA NASTAO HAOS (VIDEO)

Urednik

NIKOG NIKADA NAROD OVAKO NIJE PONIZIO: Ovo što je učinjeno Đuku je dokaz da treba napustiti politiku

Urednik

VUČIĆEVI PRIJATELJI: Fabrika iz pakla u kojoj radnici nose pelene i padaju u nesvest zbog vrućine

Urednik