1 C
Belgrade
28. Marta 2023.
Srbija

OVO SE POKUŠAVA SAKRITI OD NARODA: Ovo je katastrofa za Srbiju, EVO ŠTA SU URADILI

U nekoliko dana javnost u Srbiji saznala je da je dogovoren kredit od UAE od milijardu evra, da smo se zadužili na tržištu obveznica za 690 miliona evra, ali i da se pregovara oko novog aranžmana sa MMF. Ukupna vrednost kredita neće biti manja od dve milijarde evra, a na šta će biti potrošeni – sa sigurnošću niko ne može da zna.

Vlast se pohvalila da ćemo dobiti neverovatno povoljan kredit od Arapa u vrednosti od milijardu evra, sa kamatom od tri odsto. Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, te naglasio da ovakve kredite uzimaju i druge zemlje, te da će oni biti iskorišćeni za servisiranje starih kredita. Na koje tačno kredite je mislio, javnost nije saznala.

Ubrzo smo čuli i informaciju da Srbija pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog kredita, iako smo već nekoliko puta odbijali da pravimo dodatne aranžmane sa ovom institucijom. Kako su ranije objašnjavali stručnjači, MMF traži precizne podatke i informacije na šta će sredstva biti utrošena. Upravo su „pravdanja“ MMF-u sporna za vlast, budući da poznata finansijaska institucija ima rigorozne procedure kontrole, zbog čega je vlast ranije odbijala da uzima zajmove.

Dodatno, MMF podrazumeva i određeno sprovođenje reformi, te fiskalnih rezova koje vlastima nikada ne idu u prilog.

Da zaduženjima nije kraj istakao je i potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić koji je objasnio da će Srbija zadužiti još 690 miliona evra na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom.

“Srbija se za manje od mesec dana zadužila 1,69 milijardi evra da bi pokrila manjak u budžetu, čime će se javni dug povećati na preko 33 milijarde evra i zato novi kredit od UAE nije razlog za slavlje, kako su to pokušali da predstave državni zvaničnici”, kaže Nikezić u izjavi za “Novu”.

On napominje da ukupno zaduženje podiže obaveze države prema UAE na 2,5 milijardi evra.

„To dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na poverioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, 2 milijarde evra vredno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona evra vredne oranice u PKB-u i vojvođanskim kombinatima.“, podvukao je Nikezić.

„Nije u pitanju dogovor sa MMF, već apel za pomoć“
Komentarišući novi angažman sa MMF, naš sagovornik napominje da će on biti usmeren na štednju, a ne razvoj i dodaje da je u pitanju apel za pomoć.

“Dolazak MMF-a je iznuđen zbog katastrofalnog stanja u javnim finansijama i uključiće dodatno zaduženje zemlje. Ne radi se ni o kakvom dogovoru o saradnji sa MMF-om, već o apelu za pomoć, jer Srbija više ne može da se zaduži na međunarodnom tržištu sa kamatom koja je manja od osam odsto i može se naći u problemu da redovno izmiruje svoje obaveze”, objašnjava potpredsednik SSP.

On ponavlja da se vlast zaduživala više nego sve prethodne, te da sada svi krediti dolaze na naplatu.

“Javne finansije su nam pred kolapsom zbog prekomernog zaduživanja, rekordnog spoljnotrgovinskog deficita od 6,5 milijardi evra za sedam meseci, inflacije od 13,2 odsto, rasipanju budžetskih sredstava i niza drugih negativnih pokazatelja. Ova vlast se 10 godina samo zaduživala, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a neodgovorno upravljanje finansijama je sad došlo na naplatu. Zato smo sada prinuđeni da tražimo od MMF-a stand-by aranžman koji će, kao po pravilu, biti usmeren na štednju, a ne na razvoj”, zaključuje Nikezić.

Ekonomista Mihailo Gajić nedavno je istakao da za “Novu” da su nova zaduživanja neophodna jer su nam sredstva potrebna da vratimo 5,3 milijardi evra duga.

“Milijardu evra smo uzeli ne zato što imamo puno pametnih stvari koje ćemo uraditi sa njima, već zato što dolaze na naplatu prethodnu preuzeti krediti. Ove godine Srbija je kroz svoj budžet planirala deficit od 1,7 milijardi evra koje treba zapušiti, ali pored tog iznosa moramo da vratimo još oko 3,6 milijardi evra koje dolaze na naplatu. Nama je novac potreban da vratimo 5,3 milijardi evra duga”, objasnio je Gajić.

Dodao je da ćemo u januaru na stare kredite morati da izdvojimo 900 miliona evra, te da mi sada radimo “rolover”, kojim se stari krediti servisiraju novim.

Izvor: nova.rs

Pročitajte

ODLUČENO: Da li SrbijU ČEKA VANDREDNO STANJE I ŠTA BI TO ZNAČILO?

Urednik

EVO KAKO ĆE I VAMA VUČIĆ UZETI VELIKU CIFRU OVOG MESECA: Brutalna pljačka, OVO JE STRAŠNO

Urednik

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Velika blokada puta koja je razbesnila Vučića, EVO KAKO GA JE NAROD POBEDIO

Urednik