4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Politika

PANIKA U SNS: Vučić ih prevario za pet miliona evra, EVO S KIM JE IMAO SUKOB – NAPUŠTA STRANKU

Izbori za predsednika Srbije su završeni. Aleksandar Vučić je dobio još jedan petogodišnji mandat. Da li bi procenat osvojenih glasova prešao 50 odsto i da nije bilo svih nepravilnosti koje su obeležile ove izbore nekoliko dana pre i na sam dan glasanja, teško je proceniti. Ali ono što jeste jasno je da bi Vučić i bez toga dobio dva i po puta više od prvog sledećeg kandidata. To je rekao i drugoplasirani kandidat  Zdravko Ponoš, priznajući Vučićevu pobedu.

Tako su predsednički izbori završeni za sve osim za vrh Srpske napredne stranke.  Za njih će, kao i za sve ostale stranke koje su prešle cenzus, i predsednički i parlamentarni izbori biti završeni kada budu proglašeni zvanični rezultati i kada iz budžeta Srbije na stranačke račune legnu pare koje svi učesnici dobijaju na osnovu postignutih rezultata.

Za parlamentarne izbore je sve jasno. Sve liste koje su prešle cenzus dobijaju novac na osnovu broja osvojenih poslaničkih mandata. Za predsedničke izbore situacija je drugačija. Svaki kandidat je 25. marta dobio preko 300.000 evra, odnosno oko 40 miliona dinara za kampanju. Kandidatu koji pobedi u prvom krugu pripada 16 puta više – čak pet miliona evra! A to je, naravno Aleksandar Vučić. I tu kreće panika.

Naime, u SNS-u se plaše da li će taj novac Vučić dati stranci ili će sa njim uraditi nešto drugo, ostavljajući svojim partijskim kolegama da reše finansiranje kampanje. Naime, lista SNS-a će za parlamentarne izbore dobiti iz budžeta oko dva miliona evra, odnosno dva i po puta manje nego sto dobija predsednički kandidat na čiji račun ležu pare! Teško je odrediti šta je u 45 dana pred izbore bila kampanja za parlamentarnu listu, a šta kampanja za predsedničke izbore, jer je Vučić nosio i parlamentarnu listu. Logično, jer bez njegovog imena SNS sigurno ne bi dobio tih 43 odsto i 120 mandata.

Zato je cela parlamentarna kampanja bila bazirana na njemu, a ne na Brnabićevoj, Tomi Momiroviću, Milanu Krkobabiću, Nenadu Popoviću, Zorani Mihajlović ili Dariji Kisić. Da je bila bazirana na premijerki i članovima njenog kabineta – rezultat liste bi bio daleko ispod procenta koji su osvojili.

I dok Srbija čeka da vidi ko će biti u narednoj Vladi, koju po svemu sudeći nećemo dobiti još nekoliko meseci, u SNS-u se bave razmišljanjima ko će sačuvati ministarsko mesto, a ko ne. Ali uz to razmišljanje i očekivanjem šta će Vučić uraditi sa tih pet miliona evra…

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

Šapićev ministar napao Vučića!

Urednik

STRAŠNA IZJAVA VUČIĆEVOG POSLANIKA: Hapsimo Ruse u Beogradu, ONI SU HTELI NAŠTETITI SRBIJI

Urednik

VIŠE NEĆE DA ŠUTI: Otkrio vezu Andreja i Hrkalovićke s Jovanjicom – EVO ŠTA IH VEŽE S KOLUVIJOM

Urednik