4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Društvo

PANIKA U VRHU ZBOG ŠARIĆA: Evo šta je sve otkrio, VEZA SA VLAŠĆU NIKADA BLIŽA

Iako je prošle nedelje, na dan hapšenja optuženog narko-bosa Darka Šarića, objavljeno da je među privedenim članovima njegove grupe i jedan sudija Apelacionog suda u Beogradu, ispostavilo se da je ova nezvanična informacija koja je procurela u medije bila netačna – bar u datom trenutku. Kako saznaje portal Nova.rs, pojedine sudije jesu (bile) deo ove međunarodne akcije, ali je ta informacija “iscurela” u javnost preuranjeno – i navodno slučajno.

Preuranjena vest o privođenju sudije sa klanom Šarić uzbunila je čitavo pravosuđe, iako je vrlo brzo postalo jasno da s tom informacijom nešto nije u redu. Ispostavilo se da su tog dana sve sudije uredno bile na broju i na svojim radnim mestima, ali je odmah i svima bilo jasno da bi neki od njih, možda, trebalo da se zabrinu. Upravo zato, u čitavom pravosuđu vlada uverenje da ova informacija nije „iscurela“ slučajno, već da je na ovaj način nekom poslata poruka za ono što je usledilo već sutradan.

Kako za portal „Nova.rs“ otkriva dobro obavešten izvor, dan nakon hapšenja Darka Šarića, u prostorijama SBPOK nastavljena su saslušanja i informativni razgovori sa osobama koje su mogle imati veze sa klanom Darka Šarića, p je tako poziv upućen i pojedinim sudijama Apelacionog suda.

“Troje sudija Apelacionog suda bilo je na informativnom razgovoru nakon Šarićevog hapšenja. Međutim, o tome niko ne želi da govori javno, naprotiv, svi ćute kao zaliveni jer su dodatno zabrinuti činjenicom da je hapšenje Šarića deo međunarodne akcije Europola i Eurodžasta. Ne govori se ni o imenima sudija koje su ispitivane, iako je dobro poznato koji bi od njih mogli da budu pozvani na razgovor. Počele su da kruže i razne verzije čitavog događaja, jedni kažu da je ispitivan samo jedan sudija, drugi tvrde troje, što je izvesnije”, kaže naš dobro obavešten izvor.

On podseća da se po zakonu, hapšenje sudije, za kog se sumnja da je učinilac krivičnog dela, ne može izvršiti po kratkom postupku već je neophodno da mu se prethodno ukine imunitet.

“To znači da hapšenje  i procesuiranje bilo kog sudija, faktički mora da omogući policiji Visoki savet sudstva (VSS), koji jedini može ukinuti imunitet. Zasad, to se nije dogodilo, što ne znači da u narednom periodu neće”, dodaje naš sagovornik.

Zašto bi se bilo koji sudija našao na meti međunarodne poilicijske akcije zbog saradnje s klanom, Darka Šarića, pitanje je koje već nedelju dana prate brojkne spekulacije i nagađanja. Naš sagopvornik otkriva da bi Europolu i Eurodžastu mogao da bude zanimljiv Šarićev boravak u pritvoru iz kog je, kakon se tvrdi, ugovarao ubistvo svog bivšeg saradnika, a posebno njegovo prebacivanje u kućni s nanogicom – na pogrešnu adresu.

“Celokupan slučaj Šarić izaziva veliku pažnju u međunarodnoj javnosti,  posebno što je poslednjih nedelja bio pred rušenjem. Ukidanje pravosnažne presude, volšebno odbacivanje dokaza u poslednjoj rundi suđenja, nezakazivanje sednice po žalbama za slučaj pranja novca i uopšte očigledna namera da se decenijsko suđenje okonča mimo zakona i ispod žita, mogu biti razlozi što je Šarić pod lupom stranih službi. Zaboravlja se da je i uhapšen u međunarodnoj akciji zbog droge, a da je ostao jedini iz više svetskih zemalja koji nije osuđen. Zašto nije osuđen i kako je do svih ovihg pravnih zavrzlama dolazilo tokom godina, verovatno zanima istražitelje, pa otud i da su sudije na spisku ispitanih”, kaže naš sagovornik.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

U VUČIĆEVOM ZLATNOM DOBU: Jedna od najvećih srpskih firmi pred gašenjem, HILJADE LJUDI PRED ULICOM

Urednik

HRKALOVIĆKA POSLALA IZ SUDNICE PORUKU KOJA JE UZDRMALA SRBIJU: Ovo niko nije očekivao, SADA JE SVE OTKRILA

Urednik

HRKALOVIĆKA NE PRAŠTA: Ona je i dalje moćnija od Vučića, A OVA SCENA TO I DOKAZUJE – EVO ŠTA JE TAJNA MOĆI

Urednik