11.1 C
Belgrade
19. Marta 2023.
Politika

Plan SNS: Brnabić izlazi iz Vlade, Vučić priprema teren za nove izbore – EVO KADA IDEMO NA NOVE IZBORE

Odluka Aleksnadra Vučića da mandat za sastav nove Vlade Srbije dodeli aktuelnoj premijerki Ani Brnabić nije iznenadila javnost, koliko informacija da će ona na tom mestu biti svega godinu i po dana, tačnije do 2024. Sagovornici “Nove” ističu da ovakva poruka šefa srpske države ukazuje da ćemo morati ponovo na birališta, te da oročavanjem funkcija svojim saradnicima Vučić…

Na konferenciji za medije, održanoj u subotu u Predsedništvu, Vučić je saopštio da mandatarka Ana Brnabić uživa njegovo neograničeno poverenje, ali da će na mestu premijerke ostati do 2024. godine. Razlog zbog čega Brnabić ne može da ostane ceo mandat nije naveo, ali je objasnio zašto mu je potrebna u narednom periodu.

“Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, taj mandat Vlade neće trajati kraće, već će doći do promena u Vladi u 2024. godini, ali je veoma važno da ona ostane predsednik vlade da bismo mogli da nastavimo da radimo na rešavanju prebolema za jesen i zimu ove godine. Veoma je važno da to radi neko ko je iskusan i koga imam veliko poverenje”, rekao je predsednik Srbije.

Brnabić hoće da napusti vladu iz privatnih razloga

Prema informacijama dnevnog lista “Nova” Ana Brnabić je pred odluku o izboru novog mandatara obavestila Aleksandra Vučića da iz privatnih razloga ne želi više da bude deo izvršne vlasti, ali je na molbu šefa srpske države odlučila da ostane još dve godine.

Slučajno ili ne, baš te 2024. godine, kad predsednik planira promene u Vladi, Srbiju čekaju lokalni izbori. Ta činjenica nije promakla ni samom predsedniku, koji je govoreći o tome rekao da postoji mogućnost održavanja novih parlamentarnih izbora.

“Vi tokom mandata možete da menjate ministra. A možete i da idete na izbore. Tada imamo lokalne izbore, širom Srbije, moguće je da se ide na izbore, a moguće je i da se ne ide. Ali sam razgovarao sa Anom, koliko može da izdrži, ona ima i porodicu, pomagaće uvek, ali je ovo period koliko je realno da vodi Vladu”, naveo je Vučić.

Stojanović: Uveren sam da se spremaju novi izbori

Politikolog Boban Stojanović ističe da je Ana Brnabić izabrana kao najbezbolnije rešenje, te da je Vučić propustio priliku da na poziciju premijera postavi neku ozbiljniju osobu.

On dodaje da kod njega dominira utisak da je imenovanje aktuelne premijerke za mandatarku povezan sa odlukom vlasti da idemo na vanredne izbore 2024. godine.

“Tad su lokalni izbori u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave, a ti izbori se kod nas, od 2004. godine, nisu samostalno održavali. Uz sve to, trebalo bi napomenuti da Vučić nije očekivao da mu ovoliko izbornih lista uđe u Skupštinu i da mu parlament bude šarenolik. Zašto onda ne bi pokušao na nekim narednim izborima da smanji pluranost u Skupštini”, upitao je Stojanović i naglašava da je uveren kakoneće biti rekonstrukcije Vlade Srbije 2024. godine.

“Vučić je i sam rekao da će biti izbora, što me je iznenadilo, jer sam verova oda neće odmah ići s tim u javnost”,objašnjava naš sagovornik.

Štiplija: Vučić želi da drži članstvo u neizvesnosti

Urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija podseća da, od dolaska SNS na vlast, ne postoji izvesnost političkih procesa i da se zbog toga u Srbiji izbori ne održavaju na četiri godine.

“Manir Aleksandra Vučića je da drži opoziciju, ali i članove svoje partije u konstatnoj neizvesnosti. Samim tim, kad njemu padne na pamet, on može da raspusti Skupštini i raspiše izbore. Ako na sve to imamo na umu i praksu da se kod nas izbori spajaju, onda je jasno da će on, ako poželi, zaista raspisati parlamentarne izbore”, tvrdi Štiplija.

Naš sagovornik kaže da Vučić ne drži samo javnost u neizvesnosti oko formiranja Vlade, već i ljude koji bi trebalo da čine izvršnu vlast.

“Ovo nije prvi put da Vlada Srbije bude oročena. To je Vučić učinio 2020. godine, a znamo da je i gradska vlast u Beogradu oročena do narednog proleća. Moja pretpostavka je da on ovo radi zato što pokušava da zbije redove unutar svoje stranke i da poveća njihovu budnost. Verovatno je zaključio da će većina njih mnogo više raditi u nekom periodu koji je oročen nego u situaciji kad su im pozicije sigurne”, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Vučić uzeo novi kredit od 2,5 milijarde evra, pod hipoteku stavio rudnike

Urednik

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Urednik

Đuka suze roni za Rio Tintom, dok se narod bori da bukvalno preživi, ovde ne može da se prođe od vaših skupocenih vozila

Urednik