0.7 C
Belgrade
28. Januara 2023.
Društvo

Pobunilo se više stotina radnika EPS-a: Ispunite nam ova tri zahteva ili krećemo u štrajk

Danas je u Beogradu održan protest Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS). Kako je najavljeno ranije, miran protest organizovan se sa ciljem da se ispune tri zahteva – povećanje zarada, smena v.d. direktora Miroslava Tomaševića i poštovanje kolektivnog ugovora.

Video pogledajte OVDE.

Protest je okončan mirno, a nakon toga su uručeni zahtevi.

„Glavni cilj ovog mirnog skupa je povećanje plata. Moramo se boriti za to. takođe, jedna od tačaka koje su tražene je smena Tomaševića. Kako bismo digli proizvodnju na nivo na kom treba da bude, treba nam pomoć Vlade, pa i predsednika Nadamo se da ćemo dobiti razumevanje od njih. Tražimo i poštovanje kolektivnog sporazuma“, rekao je Srđan Alimpijevićdirektor Površinskih kopova u Rudarskom basenu Kolubara.

Okupljeni zvižde protiv v.d. direktora, Miroslava Tomaševića, čiju ostavku i traže.

Osim toga, o ostavci Tomaševića, poručili su: „Odlazi, ili će Srbija biti u mraku“.

Nose transparente: „Proizvodnja sve veća plata sve manja“, „Raditi znači živeti od svog rada“, „Ćutanje danas, beda sutra“.

Kako javlja reporterka Nova.rs okupljeno je nekoliko stotina ljudi, a na protest su zajedno sitgli sa platoa hotela Moskva.

Prisutan je i Simo Spasić, koji vređa okupljene novinare.

Predsednik ovog sindikata Srđan Alimpijević ranije je rekao da se na protestu upozorenja ispred direkcije EPS očekuje više stotina radnika iz kopova „Kolubara“, iz termoelektrana Kostolac i „Nikola Tesla“ i iz same direkcije.

Taj sindikat, koga predvodi Alimpijević, a koga osporava deo radnika na čelu sa bivšim predsednikom sindikata zaposlenih u EPS-u Milanom Đorđevićem, ocenio je da dve godine zarade u EPS-u nisu povećavane, a da je nova sistematizacija i izmena koeficijenata dodatno smanjila masu zarada, a time i zarade većine zaposlenih.

Alimpijević je pre nekoliko dana zatražio razgovor sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i oročio čekanje do četvrtka, ali pošto nije dobio poziv, potvrđeno da će najavljeni protest biti održan danas.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

EVO KO ĆE IZ VRHA DRŽAVE BITI UHAPŠEN ZBOG ŠARIĆA: Ovo je uzdramalo režim, EVO ŠTA JE SVE ŠARIĆ REKAO

Urednik

ORBAN SKLOPIO DOGOVOR S RUSIJOM PREKO SRBIJE: Evo šta to znači za nas

Urednik

ŠOK SLIKA: Hrkalović slikana na sastanku čovekom iz vrha SNS, A ONDA OTIŠLA NA SUD I NAPRAVILA HAOS

Urednik