18.3 C
Belgrade
20. Marta 2023.
Politika

PONAVLJANJE IZBORA U BEOGRADU NAPRAVILO HAOS: Vučić će sada biti dodatno razbijen, SLEDI POTPUNO UNIŠTENJE

U Beogradu se igraju produžeci. Ni tri dana posle izbora ne zna se ko ima većinu u gradu, zna se jedino da je rezultat tesan. Dok preliminarni rezultati Gradske izborne komisije daju blagu prednost strankama vlasti, opozicija tvrdi da je u gradskoj Skupštini pat pozicija. Opozicione liste najavljuju stotine prigovora zbog neregularnosti.

Dok su oči javnosti bile uprte u RIK, mnogo pipaviji posao radio je GIK. A kada je posao pipav, za tri dana oglasite se samo jednom, saopštenjem o preliminarnim rezultatima izbora, na osnovu kojih strankle vlasti imaju tesnu većinu.

„U preliminarnim rezultatima nedostajalo je 133 zapisnika. U tim zapisnicima postoje greške, logičke, matematičke greške, kad se saberu sve cifre nešto se ne uklapa“, rekao je ćlan GIK Zoran Alimpić.

Pa je GIK „uklapao“. I od 133, uspeo da „uklopi“ 128 spornih zapisnika.

“I onda je samo rečeno, hajde sada da glasamo za te ispravke. Ja ne mogu da glasam za nešto što nisam ni pogledao, ni pročitao, jer jednostavno nije bilo vremena. Sve je to usvojeno preglasavanjem”, dodao je Alimpić.

Nisu usvojeni zapisnici sa pet biračkih mesta, pa opozicija očekuje da će na njima izbori biti ponovljeni. Ponavljanje traže na znatno većem broju biračkih mesta. Samo SDS podnosi 102 prigovora. I pre ponavljanja glasanja, opozicija tvrdi da ima drugačije brojke od onih koje je Gradska izborna komisija objavila na osnovu 88,63 odsto obrađenih glasova.

“Te brojke kazuju da je više za opoziciju glasalo 73.000 ljudi. Sada je odnos u mandatima 55 prema 55 vlast – opozicija”, kaže Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Dok se u Beogradu igraju produžeci, opozicija čeka trojku Duška Vujoševića. Za cenzus od tri posto potrebno mu je manje od 2.000 glasova. Ako ih dobije na ponovljenim izborima, otvara se put da većinu u Beogradu formira aktuelna opozicija.

“Meni se čini da taj proces neće biti lak ni u tom slučaju, prevashodno zbog toga što su stranke desnice i Ujedinjena Srbija, odnosno Moramo, imali vrlo loše odnose u prošlosti i čini mi se da između njih postoje velika razmimoilaženja”, rekao je Bojan Klačar iz CeSid-a.

Predsednica Zavetnika to i potvrđuje. Za ulazak u parlament, opoziciona lista “Ajmo ljudi” na njenu podršku ne treba da računa.

“Da nije tragično bilo bi smešno da bivši predsednik države dozvoli sebi da ne može da ostvari parlamentarni status u Gradu Beogradu. Mi principijelno ne možemo da pozovemo naše birače da daju glas političkoj strukturi sa kojom mi nemamo apsolutno nista zajedničko. Osim činjenice da se i jedni i drugi nalazimo u opoziciji, ništa drugo nas ne može spojiti”, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Dok u opozciji pokušavaju da spoje nespojivo, vlasniku Pinka javlja se da će ceo Beograd ponovo na izbore, kako kaže, “ne zbog nepravilnosti, već zbog doslednosti najvećeg”.

“Tehnički ukoliko rezultati budu takvi da nemate većinu, ne može da se izabere predsednik Skupštine, ne može da se konstituiše Skupština, i kada isteknu rokovi zakonski raspisuju se novi izbori. Dakle, teoretski to je moguće”, objašnjava Alimpić.

“Meni se javlja da će vrlo brzo Željko Mitrović ići u zatvor”, kaže Janko Veselinović.

Onaj koga Željko Mitrović zove “najveći” od nedelje se ne javlja. Javio se njegov kandidat za gradonačelnika. Pisanim putem Aleksandar Šapić zahvalio je Beograđanima koji su mu dali podršku.

Naglašava da SNS ukazano poverenje mora da opravda i da će učiniti sve da Beograd piostane evropska metropola.

Izvor: N1

 

Pročitajte

BRNABIĆKA TREBA URADITI OVO I IDE IZ POLITIKE: Evo šta je dogovorila s Vučićem, OVO NJE NJIHOV TAJNI CILJ

Urednik

Novi gaf Vulina: Da li je to u Moskvi nazvao Putina budalom VIDEO

Urednik

Otac poznatog političara odlazio u banke i predstavljao se kao advokat Vlade – NEĆETE VEROVATI ŠTA JE ONDA URADIO

Urednik