18.3 C
Belgrade
20. Marta 2023.
Politika

Poslanicima predata inicijativa za razrešenje Aleksandra Vučića – SRBIJA U ŠOKU

Advokat Čedomir Stojković podneo je poslasničkim grupama u Skupštini Srbije inicijativu za razrešenje predsednika Republike Aleksandra Vučića zbog višestruke povrede Ustava Srbije.

Stojković je naveo da je predsednik Vučić Ustav povredio preotimanjem nadležnosti od Vlade Srbije i samovoljnom zabranom mirnog okupljanja građana pod nazivom Evroprajd 2022.

„Predsednik Republike nama ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja. Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo gađana koje se ne može i ne sme ograničavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsednik je najpre preoteo nadležnost za ostvarivanje prava na javnog okupljanje od Vlade, a potom je tako uzurpiranu nadležnost iskoristio da povredi prava građana iz člana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje, dok je istovremeno za sve to naveo da je razlog politički i da će se javno okupljanje dozvoliti kada ‘vreme bude malo srećnije, kada bude bilo manje laži i izmišljanja’ čime je ostvarivanje ljudskih prava, među koje je spadaju i pravo na okupljanje i pravo na život, uslovio ‘srećnim vremenima’, i ‘izostankom laži i izmišljanja'“, rekao je Stojković, a navodi se u saopštenju.

Kako se ovakvim postupanjem predsednika Republike uspostavlja opasni presedan, to je nužno da Ustavni sud po zahtevu jedne trećine poslanika Narodne skupštine utvrdi navedene povrede ustava, a potom da Narodna skupština razreši predsednika, navodi Stojković.

Inicijativa je dostavljena poslaničkim grupama: Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Evropski Regioni, Ne davimo Beograd, Savez vojvođanskih Mađara i Narodna stranka.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SPORTISTA UNIŠTIO VUČIĆA: Evo šta je otkrio o njegovoj vezi s drogom, OVO ĆE BITI VELIKI SKANDAL

Urednik

KAKVA BRUKA BRNABIĆKE: Nije znala gde je Evropa, EVO KAKO JE OBRUKALA I SEBE I SRBIJU OVOM IZJAVOM

Urednik

VUČIĆA ČEKA SCENARIO IZ PAKLA: Drhti pred ovakvim razvojem situacije, SADA DOBIJA JOŠ JAČI UDARAC

Urednik