7.1 C
Belgrade
4. Decembra 2022.
Srbija

POTPUNA BLOKADA SRBIJE: Evo kada se podiže ustanak, OVO ĆE SRUŠITI REŽIM VUČIĆA- POTPUNA GRAĐANSKA NEPOSLUŠNOST

Zbog, kako navode, velikog broja poslodavaca u Leskovcu koji ne poštuju radnička i sindikalna prava i brane sindikalno organizovanje, Savez samostalnih sindikata Srbije za 1. maj ispred fabrike Jura u Leskovcu zakazao je protest. Očekuje se između 1.500 i 2.000 radnika iz cele Srbije, a osim protesta, po rečima potpredsednika sindikata Duška Vukovića, biće obeležen i Međunarodni dan rada.

Vuković ističe i da protestom žele da pokažu da sindikalne organizacije nisu neprijatelji poslodavaca, već ravnopravni partner, kao i da je sindikalno organizovanje dozvoljeno konvencijama međunarodne organizacije rada i Ustavom Srbije.

Jednoglasno i zajednički smo odlučili da to bude Leskovac. U tom gradu imamo primere poslodavaca koji ne poštuju radnička i sindikalna prava, brane sindikalno organizovanje. Očekujemo veliki broj radnika iz cele Srbije. To neće biti samo protest, to će biti i obeležavanje značajnog datuma u istoriji sindikalnog i radničkog pokreta – kaže Vuković.

Međunarodni praznik rada obeleževa se i kao podsećanje na demonstracije radničkog pokreta u Čikagu, održane 1886. godine.

Obeležavamo taj datum i šaljemo poruku kako našim članovima i zaposlenima Srbije, tako i svetu kapitala i politike da se pre svega poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Ustav ove zemlje i da radnici isto imaju interes kao što ga ima poslodavac za profitom, a to je da imaju dobre, bezbedne i zdrave uslove rada i dobre zarade – ističe Vuković.

Podseća i da se 1. maj kao praznik rada u Srbiji slavi od 1893. godine, ali i poziva i sve radnike drugih sindikalnih organizacija da se pridruže na protestu i obeležavanju Međunarodnog dana rada, jer je, kako kaže, izuzetno bitno da se radnici bez obzira na to iz kojih sindikata dolaze, tog dana ujedine i nastave borbu za prava koja su im sve više ugrožena.

Izvor. Naša borba

Pročitajte

Gde je i šta radi Mlađan Dinkić? Ostavio stranku u milionskim dugovima, uspešno vodi dve firme

Urednik

POBUNA U POLICIJI PROTIV VULINA: Evo šta su uradili, NEZADOVOLJSTVO SVE VEĆE

Urednik

VUČIĆ IZ BUDŽETA DAO 500.000 EVRA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG: Stranci uzeli novac a radnici na ulici

Urednik