10 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

Proglašeno vanredno stane u delu Srbije – EVO KAKVA KATASTROFA SE DOGODILA

U Ivanjici je, zbog obilnih padavina, proglašena vanredna situacija, a u Katrzi se izlila Zapadna Morava, odnosno njena pritoka Bresnička reka, kaže za Nova.rs Bratislav Zečević iz Civilne zaštite.

Fotografije sa terena pogledajte OVDE.

Vanredna situacija je proglašena zbog obilnih padavina koje su izazvale bujične poplave i nanele ogromnu štetu na infrastrukturnim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

„Katrga je ugrožena, nemamo sve informacije sa terena, ali oranice su popravljena“, rekao je on.

Zečević je naglasio i da su brojna sela ostala bez struje.

“Miokovci, deo preljinske Baluge i Konjevića su bez napajanja”, istakao je.

Ekipe su na terenu i pokušavaju da otklone kvarove, zaključio je on.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović proglasio je u pet mesnih zajednica vanrednu situaciju zbog izlivanja Brusničke reke.

“Najugroženiji su Brusnik, Devići, Pridvorica, Srednja reka i Ostapija. Najveću štetu je pretrpeo Brusnik, u pitanju je šteta od nekoliko desetina miliona dinara. Mi nismo u stanju da to rešimo. Glavni put je poplavljen, znači putna infrastruktura je uništena”, istakao je on.

Mitrović je naveo da je palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

“Nemamo ugroženih gazdinstava. Imamo dva objekta koja su pretrpela materijalnu štetu, ali su najveća oštećenja na putnoj infrastrukturi. Takođe, uveli smo vanrednu odbranu od poplava. Ne možemo sami da se izborimo sa ovim, očekujemo pomoć od JP Srbijavode, Sektora za vanredne situacije, u pitanju je mnogo sredstava”, dodao je on.

Štab za vanredne situacije opštine Ivanjica doneo je odluku o proglašenju vanredne odbrane od poplava na vodama drugog reda na delu teritorije opštine Ivanjica i to u mesnim zajednicama Pridvorica, Devići, Ostatija, Brusnik i Srednja reka.

Vanredna odbrana se proglašava zbog loše hidrometeorološke situacije i velike količine padavina koja je izazvala porast vodostaja na vodama drugog reda i izlivanje bujičnih potoka na delu teritorije opštine Ivanjica.

Pogođena i okolina Čačka

Kiša koja je neprekidno padala više od šest sati ponovo je dovela do izlivanja Bresničke reke u selu Katrga kod Čačka. Ovog jutra osvanule su slike poplavljenih livada, puteva i fudbalskog terena.

Meštani kažu da voda i dalje nadolazi, ali da za sada nije alarmantno.

Kažu da kiša od sinoć ne prestaje, a voda je dospela u pojedine podrumske prostorije, da su putevi presečeni pa su prinuđeni da se kroz selo kreću i samo terenskim vozilima.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

RAT U SNS: Nekoliko tajkuna odbilo finansirati Vučićeve akcije, EVO KOJI FUNKCIONER PONUDIO VUČIĆEVO RUŠENJE STRANCIMA

Urednik

VULIN VIŠE NIJE MINISTAR: Ovaj potez će ga koštati karijere, EVO ŠTA JE URADIO – VIŠE GA NIKO NE ŠTITI

Urednik

VUČIĆ OTKRIO: Evo ko preuzima SNS posle njega – STRANKA PROPADA ODMAH ČIM JE ON PREUZME, ČLANSTVO PORUČILO DA ODMAH NAPUŠTA

Urednik