3.7 C
Belgrade
8. Decembra 2022.
Politika

RADNICI FIJATA SPREMAJU POBUNU: Ako ne dobijemo ovo kreće haos, BLOKADE SU REŠENJE

Fijatovi radnici blokirali su glavni ulaz u fabriku i uputili zahtev državi, kao trećinskom vlasniku, da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja ili će u suprotnom blokirati gradske saobraćajnice i auto-put. Radnici su se potom uputili u protestnu šetnju do gradske uprave, gde je njihovu delegaciju na razgovor primio gradonačelnik Nikola Dašić.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine.

Nakon protesta ispred fabrike, radnici su se uputili u protestnu šetnju kroz Kragujevac, do zgrade gradske uprave kako bi se obratili gradonačelniku Nikoli Dašiću.

Prvi čovek grada im se obratio i poručio da su “došli ispred svoje kuće” i da ne donose ishitrene odluke jer, kako je naveo, raspolažu poluinformacijama, što je naišlo na burnu reakciju okupljenih radnika.

Dašić ih je zatim zamolio da delegiraju pet predstavnika i sastanak sa njima je u toku.

Podsetimo, samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija Stelantis najavili da će se u Srbiji proizovditi novi električni automobil, radnici kragujevačke fabrike dobili su ponudu da biraju između rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu.

Iz uprave kragujevačke fabrike poručili su da je takva ponuda u skladu sa usavršavanjem radnika i konstatnim poboljšanjem učinka kompanije Stelantis.

Radnici koji danas protestuju poručuju da su stavljeni pred svršen čin i od države, kao manjinskog vlasnika fabrike, traže da im ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela.

“Mi smo ovde da radimo, ako je nov model potpisan, mi želimo program do novog modela, ako je to minimalac, onda minimalac”, rekao nam je jedan od radnika i dodao da će, ako do ponedeljka, ne dobiju odgovor vlasti blokirati ceo Kragujevac, a spremni su da idu i “do Beograda ako treba”.

Okupljeni radnici istakli su i da nisu dobili nikakvu formalnu ponudu, samo papir sa visinom plate i bonusa za rad u inostranstvu.

Dodali su i da se ne zna iznos otpremnine koji bi dobili oni koji se ne opredele za odlazak van zemlje, ali da se nezvanično može čuti da taj iznos ne bi bio veći od 4.000 evra za 12 godina staža, koliko već radi Fijatova fabrika u Šumadiji.

Jedan od radnika je dodao da je danas isto kao “1942. kad su Kragujevčani išli na prinudni rad u inostranstvo”, dok se njegov kolega požalio da je više radnika provelo noć u Hitnoj pomoći.

“Mladi ljudi su uzeli kredite, imaju decu, to je godinama trebalo da se objašnjava narodu ako će da dođe do ove situacije”, poručio je on.

Završen sastanak u Beogradu

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Saša Đorđević izjavio je za N1, posle sastanka u Ministarstvu rada sa resornom ministarkom Darijom Kisić i rukovodstvom kompanije, da je dogovoreno da se u narednih osam dana razjasne sve nedoumice u vezi sa tranzicionim periodom do početka proizvodnje novog modela, odnosno socijalnim programom i ponudom radnicima za rad u inostranstvu.

Izvor: N1

Pročitajte

VRAĆANJE U NAJGORA VREMENA: Evo koga Vučić postavlja na čelo policije, ODMAH SE SPREMAJU PROTESTI POBUNE AKO SE OVO DESI

Urednik

UDARNA VEST: Vučić danas uvodi sankcije Rusiji, EVO ŠTA JE SPREMIO

Urednik

BATA DOBIO PO UŠIMA: Grad koji kontroliše Andrej nije za Vučića, POBEDILA OPOZICIJA

Urednik