4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

RADNICI NAPRAVILI NEVEROVATNU STVAR: Vučićev potez dokazuje koliko se uplašio, ČUDO SE DESILO U SRBIJI

Nakon sastanka radnika Fijata i predstavnika Vlade Srbije dogovoreno je da će biti ustanovljen socijalni program i da niko neće dobiti otkaz, kao i da niko ne treba ništa da potpisuje do socijalnog programa, rekao je posle sastanka radnik Fijata Đorđe Milojević.

„Prekidamo okupljanja, videćemo kakav će biti socijalni program, ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju opet smo na ulicama. Vlada nam je garant da nijedan radnik neće biti otpušten, imaće ili socijalni program ili drugo radno mesto ili u Fijatu za novi model. Niko ništa da ne potpisuje, biće socijalni program“, naglasio je Milojević.

Socijalni program biće predložen do kraja maja, kažu radnici da im je to prenela ministrka rada Darija Kisić Tepavčević, a tada će se izjašnjavati ko želi da prihvati.

Taj program se odnosi na dve opcije isključivo na dobrovoljnoj osnovi: odlazak iz fabrike uz otpremnine i odlazak na rad u fabrike u inostranstvu Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat.

Predsednik Samostalnog sindikata sestrinske kompanije Fijat plastik Zoran Miljković je rekao da će ih o tom predlogu socijalnog programa obavestiti ministarka za rad Darija Kisić, ali da će njegova važnost zavisiti od toga da li će ga radnici prihvatiti ili ne.

Dogovoreno je i da Fijat ima mogućnost da, shodno domaćem zakonu, uputi radnike na rad u druge kompanije do godinu dana u Kragujevcu ili udaljene do 50 kilometara od tog grada.

Ukoliko ne iskoristi tu mogućnost, a radnici ne prihvate opcije socijalnog programa, poslodavac mora da ih zadrži na radnom mestu, bez otpuštanja.

“Ukoliko Fijat odstupi od dogovora, poručili smo ministarkama, više od 3.000 radnika je spremno da protestuje i organizuje blokade u Kragujevcu i Srbiji”, rekao je Miljković.

Radnici sa kojima smo razgovarali uoči sastanka kažu da su zabrinuti i da ne znaju šta želi vlasnik i ističu da traže pomoć države.

“Radnici koji žele da ostanu u fabrici do početka novog modela, da imamo ista primanja 65 odsto, drugi uslov je da se napravi pogram za ljude koji hoće da napuste. I treća varijatna, ko želi sam da ode u inostranstvo. Nema ništa na slilu, hteli su da nas nateraju na silu da potpišemo. Svi su zbunjeni, niko nije znao o čemu se radi, čak je i država rekla da nije znala. I gradonačelnik je zbunjen, stavljeni smo pred svršen čin, do petka treba da potpišemo”, rekao je radnik Fijata Đorđe Milojević.

On kaže da su potencijalni koraci štrajk i blokada glavnih saobraćajnjica u Kragujevcu, a ne isključuje mogućnost dolaska u Beograd, rekao je uoči sastanka.

“Mnogo je porodica u pitanju, nije to samo Fijat, to su i kooperanti, 20.000 ljudi, nema gde da se zaposli toliko ljudi. Ako treba da se ide na obuku u inostranstvo to se zna kako ide, tri do šest meseci”, rekao je.

Izvor: N1

Pročitajte

POČELO LUDILO U SRBIJI:Napravljen je veliki haos, OVO ĆE DOVESTI DO JOŠ VEĆIH PROBLEMA – VAŽNO UPOZORENJE

Urednik

Vučić kupio avione da “prevozi ranjenike”, POMAŽE BORBU PROTIV SRPSKE BRAĆE

Urednik

EVO ZAŠTO SRBIJI PRETI HAOS: Za sve je kriv Vučić – EVO ZAŠTO ON NE SME DA PRIČA O OVOJ TEMI

Urednik