5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Srbija

RADNICI POŠTE KREĆU U ŠTRAJK GLAĐU: Očajnički potez, nema drugog rešenja – SRBIJA ĆE SADA STATI

Troje radnika Pošte Srbije najavili su da će danas početi štrajk glađu.

Kako kažu, time žele da upute javnosti, ali i v.d. direktoru poruku o lošem rukovođenju, kao i o malim platama.

„Prvi i osnovni zahtev je pod hitna isplata neraspoređenog dela dobiti za 2021. godinu, što iznosi po 30.000 dinara svima zaposlenima. To je nešto na čemu ćemo da insistiramo kao zalog dobre volje od strane poslovodstva i osnivača Vlade Srbije da se da zeleno svetlo za isplatu. Realno, to može da se reši u roku od nekoliko sati“, kaže za N1 jedan od štrajkača Stefan Mitrović.

Drugi, ali kako kaže Mitrović, ne manje bitan zahtev jeste povećanje zarada.

„Ne treba čekati januar, za kad je predviđeno, odlukom Vlade, linearno povećanje u celom javnom sektoru za 12,5 odsto. Čekati na tu isplatu do februara sa ovim trendom rasta cena i troškovima života za radnike Pošte koji rade na ivici egzistencije – 11.500 ljudi koji imaju zaradu do i oko 50.000 dinara – mislim da je apsolutno neprihvatljivo“, smatra Mitrović.

Dodaje da se sa dvoje kolega iz sindikata, Zoranom Pavlovićem i Srđanom Popadićem, spontano dogovorio o štrajku glađu i ocenjuje da je reč o „očajničkom potezu“.

„Ali nemamo drugog rešenja jer svi apeli i pozivi na sastanke, slanje zahteva, protesti, čak ni obustava rada u martu nije donela pomaka. Rukovodstvo nema sluha za probleme radnika, a tome je doprinela inertnost pojedinih sindikata“, kaže on.

Prema njegovim informacijama, v.d. direktora Zoran Đorđević je zakazao za danas vanredni sastanak sa predstavnicima sindikata.

„Apelujem na kolege sindikalce, iz solidarnosti i empatije, da sa tog sastanka ne izlaze praznih ruku. Ako mi možemo da žrtvujemo svoje zdravlje, možda i živote jer naš kolega Zoran Pavlović je 10 godina šećeraš, ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ali je spreman da rizikuje zarad opšteg dobra“, kaže Mitrović.

Izvor: N1

Pročitajte

U EPS-U POBUNA: Radnici kreću u štrajk, VUČIĆEV KUM IH POKUŠAO PREUZETI PREKO SVOG ČOVEKA, SLEDI PROTEST

Urednik

Vučićev sin uhvaćen u društvu KAVAČKOG KLANA – POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Urednik

USTANAK RADNIKA FIJATA: Evo kako su ih prevarili, ONI SADA KREĆU U BORBU (VIDEO)

Urednik