11.6 C
Belgrade
21. Marta 2023.
Srbija

RAT NARODA I RIO TINTA: Veliki sukob koji niko ne može zaustaviti, NAROD PORUČIO DA POČINJE ŽIVOTIMA BRANITI ZEMLJU

Rio Tinto je objavio vest o svom najvećem godišnjem profitu ikada i rekordnoj celogodišnjoj dividendi od 16,8 milijardi američkih dolara, koji je podstaknut višim cenema rude gvožđa i snažnom potrošnjom najvećeg potrošača Kine.

Kako to izgleda pogledajte OVDE.

Ovi rezultati zaokružuju godinu za najvećeg svetskog proizvođača rude gvožđa, tokom koje je potražnja za njegovim glavnim proizvodom porasla dok se globalna ekonomija polako oporavlja od pandemije koronavirusa, ali su inflacije i kineski nadzor cena izazvali prepreke.

Reputacija Rio Tinta je narušena, pošto je se kompanija našla u centru skandala u vezi loše kultiri na radnom mestu, a nedavno je i Srbija obustavila litijumski projekat, koji je za kompaniju obećavao rast. Sa pozitivne strane, firma je uspela da reši dugogodišnji spor oko ogromnog mongolskog projekta rudarstva bakra i zlata, prenosi Gardijan.

Anglo-australijska rudarska kompanija je u sredu objavila da je njena osnovna zarada 21,38 milijardi dolara za godinu završenu 31. decembra, što je 72 odsto više nego godinu dana ranije. Analitičari su očekivali osnovnu zaradu od 21,63 milijarde dolara, navodi se.

“Naš bilans je najjači u poslednjih 15 godina”, rekao je izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm novinarima na konferenciji nakon objavljivanja rezultata.

Rio Tinto je proglasio konačnu specijalnu dividentu od 62 centa po akciji i konačnu dividentu od 4,17 dolara po akciji, što je više od konačne dividende po akciji godinu dana ranije, čime je ukupna dividenta za 2021. godinu dostigla rekordnih 10,40 dolara po akciji.

Akcije kompanije su zabeležile rast od 1,2 odsto na australijskoj berzi uoči rezultata. Rivalska rudarska kompanija BHP Grup je takođe objavio rekordnu isplatu dividende nakon što je prošle nedelje prijavio profit u prvom polugodištu koji je premašio procenu.

Rio Tinto je u izjavi o rezutatima u Srbiji naveo da je posvećen istraživanju svih opcija u Srbiji, koja je zatvorila litijumski projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara.

“Na kraju krajeva, na Vladi Srbije je da odluči da li želi da vidi ovu priliku. Trenutno ono što nudimo je da imamo smislen angažman sa zainteresovanim stranama”, rekao je izvršni direktor novinarima.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

HRABRI INSPEKTOR UHAPSIO VUČIĆEVOG KUMA: Razotkrio čitavu mrežu familije i kriminala

Urednik

POGLEDAJTE KAKO VUČIĆ UZIMA NOVAC OD VAS I DODELJUJE SVOM KUMU: Odlika kojom mu svi moramo davati novac sve šokirala

Urednik

VUČIĆ UGROZIO HILJADE ŽIVOTA: Postavio tajno labaratoriju KOJA NAS MOŽE DOVESTI DO GLADI, EVO ŠTA JE IZAZVALA

Urednik