3.2 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Srbija

ROSU U STANJU PRIPRAVNOSTI: Očekuje se zauzimanje napuštenih stanica policije na severu KiM, a Priština upozorena na JEDNU STVAR

Još se procenjuje koje snage bi trebalo uputiti na sever Kosova i Metohije kako bi se obezbedile četiri policijske stanice policije koje su Srbi danas napustili kad su javno skinuli uniforme.

Kako sada stvari stoje, odluka će verovatno pasti na Kfor, čiji će pripadnici biti upućeni iz baze Novo Selo kod Vučitrna. Gotovo je sigurno da će uz Kfor doći i pripadnici Euleksa, ali za sada nije poznato i koliko njih.

Četiri policijske stanice i regionalna komanda za sever KiM od danas nemaju više svoje pripadnike. Objekti i policijska oprema u njima pripadaju kosovskoj policiji.

– Pripadnici Kfor i Euleks koji bi bili upućeni samo će obezbeđivati te objekte. Obezbeđenje objekata i opreme u njima biće jedina funkcija Kfor u zgradama – tvrdi izvor iz Euleksa.

Prištini je sugerisano da bi upućivanje albanskih pripadnika koji bi ostali u stanicama bilo ne samo izuzetno rizično već i neizvodljivo bez većeg sukoba.

Izvor iz Euleksa takođe navodi da je međutim iz komande specijalnim jedinicama kosovskih snaga “upućeno obaveštenje o povišenoj pripravnosti”.

ROSU krenule na sever?

Nešto ranije danas albanski mediji objavili su vest da su jedinice nekadašnje ROSU, a danas NJSO krenule ka severu. Pušten je i snimak kolone oklopnih vozila koja se prema navodima uputila ka Kosovskoj Mitrovici.

Srpski izvori demantovali su te navode u trenutku njihove objave.

– Na prilazima severu nije primećeno nijedno vozilo kosovskih specijalnih jedinica ili bivše jedinice ROSU. Na pravcima ka severu za sada nema nikakvih naoružanih kolona. Ukoliko su neka vozila specijalnih jedinica sadašnje NJSO odnosno nekadašnje ROSU primećena dublje u teritoriji moguće je da “zveckaju oružjem” ili će se gomilati u bazi Belvedere koja se nalazi južno, ali ne i na prilazima severu ili Kosovskoj Mitrovici – navodi izvor sa severa Kosova.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, podsetimo, saopštili su prethodno da su zbog terora premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija prinuđeni da se povuku iz svih prištinskih institucija i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

Odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko preregistracije tablica i dok ne formira ZSO.

Kurti je u međuvremenu smenio i direktora police za sever Nenada Đurića.

Svi komandiri stanica i policijski rukovodioci sa Severa skinuli su danas svoje uniforme i vratili ih nakon završenog sastanka političkih i institucionalnih predstavnika Srba.

Izvor: Kurir

Pročitajte

TOMA MONA UVREDIO GRAĐANE SRBIJE: Ismevao ih i poručio da cena skače a on ih ne plaća

Urednik

VUČIĆ SPREMA HAOS NA LETO: Evo zbog čega je najavio nestašicu hrane, SRBIJU ĆE DOVESTI DO GLADI OVIM POTEZOM

Urednik

ESKOBAR OČITAO LEKCIJU VUČIĆU: Udario ga kako najviše boli, DA LI OVO ZNAČI KRAJ VUČIĆEVE VLASTI

Urednik