5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

RTS URADIO ČUDNU STVAR: Vučić je sada gotov, OVO NEĆE USPETI PREŽIVATI NA VLASTI

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, smatra da je odluka Javnog servisa Srbije da ove godine tradicionalno ne prenosi Paradu pobede sa Crvenog trga u Moskvi, skandalozna.

“Teško je zamisliti pravi razlog takve odluke. Nikakva kreativnost ne bi mogla da sroči opravdanje takve odluke koje bi bilo prihvatljivo. Evropa mora da obeleži 9. maj i da medijski značaj tom danu, a javni servis to treba da uradi. Ovom odlukom RTS se uključio u političke razmirice u koje ne treba da se uključuje”, ukazuje Veljanovski.

Slobodan Georgiev, direktor programa Njuzmaks Adria, kaže da može da zamisli kako je RTS doneo takvu odluku, “ali su Bujošević i Stefanović dužni da to nam kažu – zašto ove godine nema tradicionalnog prenošenja Parade pobede”.

“Iako licemerna, to je dobra odluka. Takođe, na RTS-u nije bilo emisije o agresiji Rusije na Ukrajinu. Do skoro su agresiju zvali specijalna operacija Rusije. Kao javni servis, dužni su da imaju emisiju o tome”, ističe Georgiev.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, smatra da je RTS izraz državne politike Srbije koja je konfuzna od 2004.

“Od tada Srbija glumi evropsku politiku, a sada je došlo do terminalne faze te politike jer nam agresija Rusije na Ukrajinu ne ostavlja prostora za dalje laganje sebe i čitavog sveta. Neubedljivo i gubitničko obraćanje predsednika Vučića nakon posete Berlinu pokazalo je kakve posledice po nas imaju odluke iz 2006. i 2008. Najvažnije su: kosovske rezolucije u okviru kojih je izglasana vojna neutralnost, Ustav sa fikcijom u preambuli, predaja energetskog sektora Rusiji u zamenu za čuvanje tobože celovitosti Srbije. Sve pobrojane odluke su donete u nacionalističkom konsenzusu i velikom zanosu kojim su nam tada Koštunica, Tadić, Nikolić, Dačić i Vučić objašnjavali kako je to trajno rešenje svih teritorijalnih i energetskih problema”, ukazuje Vuletić.

Kako dodaje, dovoljno je da je Rusija uz nas u Savetu bezbednosti i da ne pitamo za cenu sopstvenog života.

“Sada vidimo epilog takve politike koja je poslednjih deset godina kulminirala sa Nikolićem i Vučićem. Oni su dodatno čitavo društvo gurnuli u još veću samoobmanu objašnjavajući da od nas više ništa ne zavisi. Nije teško zaključiti da to nije tačno. Od Srbije zavisi kada će shvatiti: da Kosovu pre ili kasnije sledi članstvo u UN, da Putinova Rusija više nikada neće imati značaj u Savetu bezbednosti kao do sada, da Dodik ne može da radi na rasturanju BiH, da moramo da tražimo pod hitno alternativu za energente”, navodi Vuletić.

On smatra da kada političari u Srbiji, ne samo ovi na vlasti, konačno shvate da nema više ni najmanjeg prostora za laži u kojima živimo 30 godina onda će i RTS-u manje vremena biti potrebno da razume šta se događa u Ukrajini.

“Prošlo je više od dva meseca divljačkog razaranja Ukrajine, a RTS još uvek barata sa terminima specijalna vojna operacija i desio se rat. Danas su posebno zbunjeni jer je bilo najava da će Putin proglasiti opštu mobilizaciju i dodatno pripretiti vojnim arsenalom svetu pa su odlučili da ne prenose paradu iz Moskve. Možda su mogli umesto toga da repriziraju obraćanje predsednika Vučića i još jednom dokažu sav besmisao srpske politike”, kaže za naš list Zoran Vuletić.

Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma, se nada da je skaradnost skupa u Moskvi zabrinula čak i čelnike RTS-a.

“U trenutku kada ni sami ne znamo da li smo za tu ‘zlu’ Evropu ili našu ‘braću’ Ruse, nije dobro dovoditi se u situaciju da, kako bi to u komunizmu rekli, ‘zglajznemo’. Dok Komitet Otadžbinske Uprave Srpske napredne stranke ne kaže eksplicitno kuda ide Srbija do tada će biti ovakvih (ne)poteza. Mada, podsetio bih ipak i čelnike RTS-a, kao i rukovodstvo Srbije, da će i nejasno izjašnjavanje u ovoj situaciji ipak imati posledice”, ističe Grubački.

Izvor: Danas

 

Pročitajte

Otkriveno kako je Zorana izgubila mesto u Vladi i ko joj je saopštio tu vest

Urednik

ŠAPIĆ UNIŠTAVA VUČIĆA: Osnovao dupla preduzeća, POSTAVLJA SVOJE LJUDE – EVO ŠTA JE NJEGOV PLAN

Urednik

KAKAV SUKOB DODIKA I VUČIĆA: Ovo niko nije očekivao, OKRŠAJ KAKAV DUGO NIJE VIĐEN

Urednik