5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Politika

RUSKI DILOMATA UDARIO NA VUČIĆA: Ovim potezom su pokazali šta misle o njemu, OVAKO GA RUŠE

U međuvremenu, poteglo se pitanje i posjete sekretara Saveta bezbjednosti Rusije Nikolaja Patruševa – Iako ga je Beograd očekivao uskoro, Vučić saopštava da je njegov dolazak otkazan…

PROČITAJTE JOŠ: RUSI UDARILI NA VUČIĆA: Mediji mu poručili da mu ovo nikada neće oprostiti, SADA GA ČEKA STRAŠAN SCENARIO

Vlada Srbije u tehničkom mandatu je potvrdila odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, a vezano za sukob u Ukrajini, koje se u najkraćem svode na podršku teritorijalnom integritetu ove zemlje i neuvođenje sankcija Rusiji.

Bilo je to nekakvo “srednje” rešenje koje je državni vrh Srbije pronašao u višednevnom odugovlačenju javnog izjašnjavanja o agresiji Moskve na Kijev. U međuvremenu, poteglo se pitanje i posete sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa Srbiji.

BLISKE VEZE

Iako ga je Beograd očekivao uskoro, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštava da je njegov dolazak otkazan. Vučić istovremeno oštro demantuje spekulacije da je Patrušev bio u tajnoj poseti prestonici.

Ovakva govorkanja pojavljuju se zbog činjenice da Srbija nije jasno osudila napad Rusije na Ukrajinu niti je ijednom ofanzivu Moskve nazvala agresijom ili okupacijom. Naprosto, bliske veze dve države i zavisnost Beograda od ruskog veta u Savetu bezbednosti, čime se čuva teritorijalni integritet Srbije, stavile su fokus evropske javnosti upravo na Srbiju i njeno ponašanje u ovom sukobu. Zato je pitanje reakcija međunarodne zajednice ono što čeka ovdašnja javnost, ali i celokupan državni vrh, koji bar za sada, može da odahne.

Naime, u prvim reakcijama na odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i Rusija i Ukrajina i Evropska unija i SAD pozdravljaju umereni stav Beograda. Najpre recimo da su ključne tačke zaključka koje juče usvaja Vlada sledeće:

Prva i najvažnija je jasno određenje države da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine u skladu s međunarodnim pravom, kao što i Srbija želi da se poštuje njen teritorijalni integritet.

– Drugo je da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, a treće da ćemo se ponašati u skladu sa načelom neutralnosti zbog čega su suspendovane sve zajedničke vojne i policijske akcije. Sledeće važno je da će Srbija čuvati mir, prepričaće premijerka Ana Brnabić istakavši da i ona i predsednik Vučić razgovaraju sa Bruxellesom te da “Srbija uprkos tome što je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, čuva svoju principijelnu poziciju i nema ko šta da joj zameri”.

Hoće li tako i ostati i kakve će biti reakcije međunarodne zajednice u danima koji dolaze, ostaje da se vidi, naročito što se situacija u Ukrajini komplikuje.

U prvim analizama onoga što je učinila i rekla Srbija, koja je odmah ponudila i svu pomoć Ukrajini, Ambasada SAD-a u Beogradu saopštava da “Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima”.

PRELOMNI TRENUTAK

Zvaničnici Evropske unije su bili nešto govorljiviji, ali se i dalje čeka zajednički stav Bruxellesa po ovom pitanju.

U prvoj reakciji odmah po objavljivanju stava Beograda, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na svom Twitter nalogu piše:

– Putinov napad na Ukrajinu je prelomni trenutak i za Zapadni Balkan. Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama EU odlučujuća spoljnopolitička odluka za mnogo šire odnose između Evropske unije i Srbije”, dok u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano navodi da u ovim vremenima iskušenja moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije.

U međuvremenu, ruska štampa, kako prenose međunarodne agencije, ističe da Srbija nije uvela sankcije Ukrajini, dok ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič insistira na želji Srbije da pomogne narodu Ukrajine.

– Mi smo razgovarali o tome da je trenutno najvažnije da se usredsredimo na organizaciju humanitarne pomoći Ukrajini i to je bila jedna od poenti u jučerašnjoj odluci Vlade Srbije i to je za nas, naravno, vrlo važno i na tome sada radimo, kazao je on dan nakon saopštenja predsednika o stavu o sukobu u Ukrajini u kome je nekoliko puta rečeno da će Beograd poslati svaku vrstu potrebne pomoći “prijateljskom narodu Ukrajine”.

Izvor: Oslobođenje

 

Pročitajte

SUKOB VUČIĆA I NEMAČKOG IZASLANIKA: Ovako nešto nikada nije viđeno na političkoj sceni, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

VUČIĆ SAKRIO TAJNU ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU: Evo šta se dešava – ŠOKANTNU STVAR NAJAVIO NJEGOV MEGAFON

Urednik

VULIN NAJAVIO OSVETU: Evo kako je izvređao premijera

Urednik