1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Srbija

RUSKO ORUŽJE U SRBIJI: Kakvu Putin šalje poruku, PREMOĆNO ORUŽJE KOJIM SE SRBIJA MOŽE BRANITI

U kasarni “Mija Stanimirović” u Nišu prikazano je krajem novembra 2020. godine 11 od ukupno 30 tenkova T-72 MS uključujući i ostala borbena vozila koje je Rusija donirala Vojsci Srbije.

Ono što su pripadnici vojske u neposrednom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakli je da je u pitanju visoko sofisticirana oprema i da je pravo zadovoljstvo rukovati takvom opremom.

Vučić je tom prilikom iskazao veliku zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na ovoj donaciji, a takođe je rekao da upravo ova donacija pojačava borbenu gotovost Vojske Srbije, ali i da čuva njenu neutralnost.

Tom prilikom se prisutnima obratio i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko koji je izrazio zadovoljstvo zbog prijateljstva Srbije i Rusije i istakao da će ovakve pomoći biti još uključujući i borbeno-oklopna vozila.

– Naši tenkisti su zadovoljni, to ste mogli da čujete od njih. Imaju snažniju balističku zaštitu, eksplozivno-reaktivni oklop. Imaju bolje upravljanje, bolju navigaciju. Sve im je neuporedivo lakše i verujem da će to značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti i interabilnosti naših snaga – rekao je Vučić, a potom dodao da je to u svakom slučaju značajan pomak za našu kopnenu vojsku kao i prethodno dobijenih 10 BRDM 2.

– Očekujemo još BRDM-ova, očekujemo još tenkova, da dodatno osnažimo našu vojsku, kao i ideju o vojnoj neutralnosti koja je postala deo naše strategije odbrane i bezbednosti, deo naših političkih uverenja, jer smatramo da je najbolje da sami čuvamo svoje nebo da sami čuvamo svoju zemlju i reke. Da budemo uvek osposobljeni za to – dodao je Vučić.

On je naglasio da je ideja i cilj svega toga da vojna moć Srbije bude snažan preventivni faktor za svakog ko bi pomislio da ugrozi nezavisnost i suverenitet naše zemlje.

Kakvi su to tenkovi T-72 MS?
Srbija je od Rusije dobila donaciju vrednu oko 75 miliona evra, a koja se sastoji od 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, dok je u novembru 2020. godine prikazan prvi deo ove donacije, koji se sastojao od 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72, dok je BRDM-2MS namenjen za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu i vodi.

Istorijski gledano, T-72 je sovjetski glavni borbeni tenk koji je ušao u serijsku proizvodnju 1971. godine. Ovaj dizajn upoređen sa tenkom T-64 i T-72 je služio kao osnova razvoja tenka T-90 i mnogo drugih tenkova iz raznih zemalja sveta: Poljska, Hrvatska, Srbija, Indija…

Hronološki i dizajnom T-72 pripada istoj generaciji tenkova kao američki M60 Paton, nemački Leopard 1 i britanski Čiftejn tenk. Koncepcija tenka T-72 ista je kao kod njegovog prethodnika T-64. Vozilo ima tročlanu posadu – mesto vozača je u prednjem delu oklopnog tela, pozicija komandanta je u kupoli desno od topa, dok je nišandžija smešten levo od topa.

Srpska namenska industrija, na čelu sa kompanojom “Jugoimport SDPR” radila je na paketu razvoja i modernizacije T-72 i to s jačim motorom, boljim sistemom komunikacije, boljim eksplozivno-reaktivnim oklopom (ERA) i sada naša zemlja ima ukupno 65 tenkova T-72MS uz prethodne remontovane tenkove i ove iz ruske donacije, dok ih na primer Hrvatska ima samo tri koje su u stvari stari JNA tenkovi sa oznakom M-84, što u velikoj meri ukazuje na nadmoć naših snaga u odnosu na komšije.

Podsetimo, nekadašnja JNA je od SSSR-a kupila manji broj T-72 tenkova, pa je na temelju njih počela proizvodnju na sopstvenom tenku, M-84 koji je bio kopija T-72 s boljom tehnikom (sistem za ciljanje, elektronika, jači motor, poboljšani oklop itd.).

Uprkos tome što je M-84 proizveden u više od 600 primeraka, JNA (dobila oko 300) je ipak oformila nekoliko jedinica s tenkom T-72 i oni su u velikoj meri bili aktivni tokom ratova na području bivše Jugoslavije. Dakle u pitanju je glavni borbeni tenk (MBT), koji je proizveden u SSSR-u po dizajnu Kartsev-Venediktov. Tenk je razvijen na temelju T-62.

Za početak razvoja ovog oklopnjaka uzima se 1970. godina, a proizvođač istog je ruska vojno industrijska kompanija “Uralvagonzavod”. Proizvodnja je početa 1974. godine i nije prestajala do današnjih dana. Ukupno je proizvedeno više od 25.000 primeraka. Koristi se aktivno od 1974. godine, kada je i napravljen prvi tenk ovog tipa.

Dužina tenka je 6.9 m, širina 3.6 m, visina 2.2 m, masa tenka iznosi 41 tonu. Poseduje kompozitni oklop. Naoružan je glatkocevnim topom kalibra 125 mm/L80, to je glavno naoružanje, dok u sekundarno naoružanje spadaju mitraljez PKMT 7,62 mm, protivavionski top NSVT ili DSHk 12,7 mm.

Top od 125 mm ima 42 rundi punjenja tj, granata, dok PKT mitraljez od 7,62 mm ima 2.000 rundi punjenja, a mitraljez od 12,7 mm oko 600 punjenja municijom.

Pokreće ga dizel motor V-12 od 780 KS (582 kW). Maksimalna brzina koju ovaj tenk može da postigne je 75 kilometara na sat. Težak je 19 tona uz doseg od 450 km, dok sa spoljašnjim tezervoarima za gorivo može dostići i do 600 km.

Tenk opslužuje tročlana posada sastavljena od komandanta tenka, vozača i nišandžije, odnosno topdžije. Tenk je učestvovao u brojnim vojnim sukobima u celom svetu,posebno u Aziji i Africi, ali i tokom ratova devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije. Koristio ga veliki broj zemalja i entiteta širom sveta, uglavnom na područjima Azije, Evrope i Afrike.

Pripadnici Vojske Srbije su imali priliku da modernizovane tenkove T-72 MS “Beli orao” testiraju na vojnim poligonima “Pešter” i “Pasuljanske livade” u okviru vojne vežbe “Munjeviti udar 2021” kada su izvodili taktičko borbena gađanja iz oklopnih vozila i tenkova.

Posade tenkova i pešadijske snage su usavršavali tom prilikom taktičke procedure i akcije u ofanzivnim i odbrambenim vežbama nezavisno i u sadejstvu sa ostalim snagama Vojske Srbije. Tada je otvarana vatra i iz tenkovskih mitraljeza od 7,62 mm i 12,7 mm.

Ovaj veliki vojni manevar sproveden je u sadejstvu 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije uz podršku Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

Podsetimo, Vojska Srbije je tokom prošlogodišnje napetosti na Kosovu i Metohiji poslala iz Raške ka administrativnoj liniji upravo ove tenkove dobijene iz ruske donacije T-72 MS. Na društvenim mrežama tada su osvanuli snimci kolone tenkova koji idu ka prelazu Jarinje.Tenkovi T-72 MS  su ovog puta bili opremljeni novom optikom i najsavremenijom borbenom opremom koji su im dodati u Rusiji.

Jedinice Vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar bili su tih dana krajem septembra prošle godine u povišenoj borbenoj gotovosti, a država je na taj način poslala jasnu poruku da se više neće ponoviti pogrom srpskog naroda na KiM.

Tom prilikom je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da su Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim jedinicama i Vojska Srbije spremni da odgovore na svaku eskalaciju, ali i da će učiniti sve da do sukoba ne dođe i da sve ostane mirno.

Izvor: srbijadanas.com

Pročitajte

KINESKI UDAR NA SRBIJU: Evo šta uzimaju od nas, SRBIJA U VELIKOM PROBLEMU – GUBI SADA VAŽNE STVARI

Urednik

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Velika blokada puta koja je razbesnila Vučića, EVO KAKO GA JE NAROD POBEDIO

Urednik

LAVROV UDARIO NA MINISTARKU U VUČIĆEVOJ VLADI: Evo šta je otkrio, INFORMACIJE KOJE SU SVE ŠOKIRALE

Urednik