3.7 C
Belgrade
8. Decembra 2022.
Politika

SADA PRAVI JOŠ VEĆI HAOS: Vučić ne može formirati većinu u Beogradu, SILOM HOĆE ODMAH NOVE IZBORE

Da li će Beograd ponovo na glasanje biće politička odluka, koja će po svemu sudeći biti doneta na sastanku predsednika SNS Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa, najavljenom za nedelju ili ponedeljak. Objašnjenje koje su pomenuti lideri ponudili javnosti jeste da je trenutni odnos snaga Beogradu, nakon izbora održanih 3. aprila izjednačen ili visi “za jedan mandat”. To, kako tvrde, ne bi nikome donelo stabilnu vlast, pa zato postoji otvorena mogućnost da izbori budu ponovljeni, najverovatnije do kraja godine.

Ideju o ponavljanju celokupnih beogradskih izbora Dragan Đilas je izneo pre nekoliko dana, kada je i uputio poziv za razgovor na tu temu Aleksandru Vučiću.

„U slučaju da opozicione stranke dobiju glasove, desiće se da jedna heterogena grupacija može da formira gradsku vlast za jedan mandat viška i u takvoj situaciji rešenje je da se ona vremenski ograniči i da se Beograd pripemi za nove izbore“, ponovio je Đilas dva dana kasnije.

Predsednik Srbije je, pak, plasirao priču da je trenutni odnos snaga vlasti i opozicije u Beogradu 55 : 55, iako je prema zvanično objavljenim rezultatima stoji 56 : 54 i to pod uslovom da svoje mandate sa opozicijom udruže i desne snage Patriotski blok Boška Obradovića, NADA Miloša Jovanovića i Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski. A to je pod velikim znakom pitanja, kao što su i mandati Žike Gojkovića iz POKS, koji je najavio da napušta dogovore sa opozicijom. Takođe, nepoznato je i da li će lista Borisa Tadića “Ajmo ljudi” uspeti da pređe cenzus nakon ponovljenog glasanja. Vučić tvrdi da je to naučna fantastika, iako odnos snaga 55 prema 55 o kome govori nije moguć bez prelaska cenzusa Tadićeve liste.

“To nije realno da se desi i u domenu je fantastike”, rekao je Vučić i dodao:

“Siguran sam da je zahtev gospodina Đilasa maksimalistički. Da izbori budu do kraja godine. Ja sam takav zahtev već odbio u svojoj stranci. Ja želim da razgovaram i sa njim i sa bilo kim drugim. Mi možemo da formiramo većinu kako hoćemo, u skladu sa zakonom, ali ostaje da visi u vazduhu pitanje legitimiteta”.

Bez obzira šta se pomenuti političari dogovorili, pre toga je neophodno ispoštovati zakonske procedure. Da ne govorimo o tome da veći deo opozicije ne podržava bilo kakve dogovore Dragana Đilasa sa Aleksandrom Vučićem.

Gradska izborna komisija trenutno razmatra na stotine prigovora opozicije na neregularnosti na biračkim mestima koje su zabeležene 3. aprila. Za sad je izvesno da će glasanje biti ponovljeno na pet biračkih mesta, ali se može očekivati da će ih biti još. Nakon proglašenja konačnih rezultata počinju da teku rokovi za konstituisanje lokalne skupštine.

U roku od 10 do 30 dana mora biti konstituisan lokalni parlament, a u roku od 30 dana od konstituisanja parlamenta mora da bude izabran gradonačelnik. Ukoliko se to ne desi

Vlada Srbije imenuje privremenu upravu odnosno veće koje upravlja gradom do izbora. Te izbore mora da raspiše predsednik novog saziva Narodne Skupštine Srbije njkasnije dva meseca od imenovanja privremene uprave.

Po raspisivanju izbora, prema Zakonu, kampanja za Beograd može da traje od 45 do 60 dana.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

HAOS U SKUPŠTINI: Pogledajte okršaj vlasti i opozicije, BRNABIĆKA IZVUKLA DEBLJI KRAJ (VIDEO)

Urednik

Još jedno dramatično obraćanje predsednika Vučića pred nama: Šta ćemo novo čuti narednih dana?

Urednik

PENZIONERI UDARILI NA VUČIĆA: Ovo niko nije očekivao, SADA GUBI GLAVNU PODRŠKU – OTKRILI KAKO IH KRADE

Urednik