5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Srbija

SADA SE ZNA I DATUM: Evo kada Srbija ide na nove izbore, EVO ŠTA SU DOGOVORILI VUČIĆ I ĐILAS

Ukoliko bude doneta odluka o ponavljanju izbora u celom Beogradu, u igri su dve opcije – prva, da budu održani u decembru, a druga da glasanje u glavnom gradu bude održano u martu naredne godine, saznaje Nova.rs.

Do kraja nedelje, lider SNS Aleksandar Vučić trebalo bi da saopšti da li će se ponavljati izbori u celom Beogradu. Taj zahtev mu je prvo gostujući na TV Nova S uputio predsednik SSP Dragan Đilas, da bi potom o tome razgovarali i na sastanku u Predsedništvu.

Zahtev Đilasa je da novi izlazak građana na birališta bude do kraja godine.

Prema saznanjima lista “Nova”, ukoliko bude novih izbora u glavnom gradu, jedna od opcija je da oni budu održani u decembru.

“U igri je i mart sledeće godine”, kaže naš izvor. Isto je u emisiji “Pregled dana” na “Njuzmaksu” rekao i pomenuti lider SSP.

U zavisnosti od dogovora oko termina, biće jasno i da li će u Beogradu biti uvedena prinudna uprava, koju imenuje Vlada Srbije ili će biti formirana vlast koja će biti oročena na određeni kraći period. Dakle, postoji mogućnost i da u slučaju ponavljanja izbora u glavnom gradu, SNS na neko vreme formira većinu, koja bi do izbora upravljala Beogradom.

Matematički gledano, najranije bi vanredni izbori mogli da budu održani na jesen – u novembru ili decembru. Sve zavisi od toga kada će biti okončan ovaj izborni proces i koliko će se žuriti predstavnicima vlasti da konstituišu gradsku skupštinu i raspišu nove izbore.

Kada će biti završen aktuelni izborni proces i sada, 11 dana posle izbora, teško je precizno odrediti.

Prvo, očekuje nas ponavljanje izbora na šest biračkih mesta. Glasanje na četiri mesta već je zakazano za 16. april, a Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije ispred Ujedinjenih za pobedu Beograda, kaže da se traži novi datum za preostala dva mesta.

“Verovatno će biti 20, 21, 22. ili 23. aprila. Problem je Uskrs, pa se traži odgovarajući datum”, navodi Alimpić za Nova.rs.

On kaže da je takođe neizbeženo da Upravni sud usvoji neku žalbu opozicije i da ih bude ponavljanja izbora na još nekim biračkim mestima u Beogradu. Koalicija “Ajmo ljudi” podnela je čak 214 žalbi, a podneće ih i koalicije “Ujedinjeni za pobedu Beograda” i “Moramo”.

Takođe, i na te ponovljene izbore postoji mogućnost podnošenja prigovora i žalbi Upravnom sudu.

“Kada se ti izbori održe, postoji rok od 72 sata za prigovore. Ako stranke budu smatrale da je bilo nepravilnosti, biće i tu prigovora. Onda imate 72 sata GIK-u da odgovori na prigovore, a GIK stalno probija rokove. Pa ponovo žalba Upravnom sudu. Upravni sud ima rok od 72 sata da donese odluke, ali ne od trenutka kad je dobio žalbu, nego od trenutka kad mu GIK fizički prebaci spise predmeta”, objašnjava Alimpić.

Pod pretpostavkom da konačni rezultati izbora saopšte sredinom maja, kreće rok za konstituisanje gradske skupštine, što bi u tom slučaju značilo da će mandati odbornicima biti potvrđeni do sredine juna. Naš sagovornik navodi da je rok za izbor gradonačelnika dva meseca, a to znači da bi on morao da bude izabran do sredine avgusta.

“Ako se to ne dogodi, raspušta se skupština grada, prestaje mandat odbornicima i imenuje se privremeni organ (prinudna uprava) da vodi grad i da obavlja neodložne poslove iz nadležnosti skupštine, veća i gradonačelnika do izbora”, kaže Alimpić.

U roku od dva meseca od raspuštanja gradskog parlamenta predsednik Skupštine Srbije mora da raspiše nove izbore za Beograd, a oni moraju da budu održani u roku od 45 do 60 dana.

“Sve zavisi kolika je žurba. Predsednik Skupštine ne mora da čeka dva meseca da zakaže izbore, može i ranije, a može da se uzme i kraći rok za kampanju. Ali, to je svakako na jesen, u novembru i decembru”, navodi sagovornik Nova.rs.

Svi pomenuti rokovi su samo pretpostavke, budući da nije poznato kad će se tačno okončati izborni proces u Beogradu. Takođe, nije poznato ni koliko će se predstavnicima vlasti žuriti, pa odluka o raspisivanju izbora može da bude i u kraćem roku od pomenutog.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

OTKRIVENO: Vučićeve veze sa Belivukom koje bi mogle da ga povuku na dno (VIDEO)

Urednik

UDARNA VEST: Srbija na Đurđevdan pokrenula specijalnu vojnu operaciju

Urednik

VUČIĆEV ČOVEK U SKANDALU S ORUŽJEM: Evo s kim radi, SADA JE SVE JASNO -SVETSKI SKANDAL KOJI JE OTKRIO PAD AVIONA

Urednik