4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

ŠAPIĆA PREVARIO VUČIĆ: Iskoristio ga, A SADA MU SPREMIO STRAŠAN SCENARIO

Ukoliko lider SNS Aleksandar Vučić ostane pri odluci da je spreman da “izađe u susret” zahtevu opozicije da se izbori u Beogradu ponove, do tog datuma su u igri dva scenarija. Prvi je da se imenuje privremena uprava do izbora, a drugi da SNS ipak formira oročenu vlast. U slučaju ove druge opcije, prema saznanjima Nova.rs, SNS za privremenog gradonačelnika izabraće Aleksandra Šapića.

S obzirom na to da su nakon ponovljenih izbora osvojili još jedan mandat u prestonici, naprednjaci sad računaju na 48 odbornika, a ako nastave saradnju sa SPS, odnos snaga će biti 56-54 u korist stranaka na vlasti.

To znači da ne postoji razlog za formiranje prinudne uprave, o čemu je Nova.rs već pisala. A da li će mandat nove beogradske vlasti biti oročen do decembra ili marta – zavisi od odgovora opozicije da li želi nove izbore.

“Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da bi trebalo da idemo na prevremene gradske izbore – ići ćemo. Mislim da treba da prođe bar šest meseci, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti na stranačkom odboru”, rekao je Vučić u nedelju veče na televiziji Pink.

Šapiću će na kratko biti ispunjen san

Iako je po saopštavanju rezultata bio razočaran, a kasnije otišao u medijsku ilegalu, Aleksandru Šapiću bi se ipak mogao ostvariti san – da makar privremeno bude gradonačelnik Beograda.

Kako navodi izvor Nova.rs iz vrha SNS, ukoliko ne bude privremene uprave, a sva je prilika da neće, ta partija će izabrati Šapića za gradonačelnika i on će na tom mestu ostati najmanje šest meseci:

“Ukoliko opozicija prihvati nove izbore, onda će tu ostati najmanje pola godine. Predsednik Vučić je ostao pri stavu da bi Šapić trebalo bude izbor SNS za mesto prvog čoveka Beograda i ovo će mu biti prilika da se pokaže i dokaže”.

Podsetimo, aktuelni predsednik opštine Novi Beograd nije ispunio očekivanja svoje partije na izborima u prestonici, imajuću da je SNS ostvarila slabiji rezultat u odnosu na izbornu trku iz 2018. godine.

“Uprkos tome, on će biti izbor. Računica je prosta – ako se ide na nove izbore, mi nemamo šta da izgubimo ako nekoga privremeno tu postavimo. A ako se ne ide, eto prilike za Šapića da popravi svoj imidž”, objašnjava naš sagovornik.

Teži deo posla, prema njegovim rečima, predstavlja razgovor sa socijalistima, jer je sve, kako kaže, uslovljeno i povezano sa formiranjem parlamentarne većine, odnosno republičke vlasti.

“Svi očekujemo da oni uslovljavaju svoju podršku u Beogradu njihovim pristustvom u novoj Vladi Srbije i to nas neće iznenaditi. Verujemo da su svesni da će, u slučaju da pređu granicu korektnosti, više trpeti oni nego SNS”, objašnjava izvor Nova.rs.

“Možemo da imamo i više od 60 odbornika”

Podsetimo, iz Srpske napredne stranke od početka stižu poruke da oni u svakom slučaju imaju većinu u Beogradu i da nije upitna njihova vlast u glavnom gradu. Najpre je taj podatak izneo Vučić, tvrdeći da ga saradnici ubeđuju da imaju više od 55 poslanika, a potom je tu informaciju iznela i premijerka u tehničkom mandatu, Ana Brnabić.

Ona je rekla da SNS ima većinu od “najmanje 60 odbornika”.

„Red je da sačekamo da se izbori ponove na ostalim biračkim mestima, pa da pričamo o formiranju vlasti“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li naprednjaci računaju i na 60 odbornika u Skupštini Beograda, naš sagovornik odgovara:

“Mogli bismo da imamo i više od toga. Da hoćemo”.

Ukoliko bude doneta odluka o ponavljanju izbora u celom Beogradu, u igri su dve opcije – prva, da budu održani u decembru, a druga da glasanje u glavnom gradu bude održano u martu naredne godine.

Izvor: Nova

Pročitajte

ŠTA JE PRAVA ISTINA O NESTAŠICI NAMIRNICA U SRBIJI: Vučić uhvaćen u laži, EVO ŠTA ČEKA SRBIJU

Urednik

BELIVUK UZDRMAO SRBIJU: Na suđenju rekao novu stvar o VUČIĆU, A ONDA POMENUO PUCANJE NA LJUDE

Urednik

Kosovski specijalci sa dugim cijevima stigli na administrativni prelaz

Urednik