4.3 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Srbija

ŠARIĆ OBJAVLJUJE DOKUMTIMA O SRPSKOJ VLASTI: Ovo je uzdrmalo Srbiju, EVO ŠTA JE U NJEGOVOJ FIOCI

Novinari Filip Švarm i Dušan Telesković izjavili su u emisiji “360 stepeni” da detalji koji su se pojavili u javnosti nakon hapšenja Darka Šarića o mobilnim telefonima i optužbama za navodno naručivanje ubistva predstavljaju “enormni skandal”, koji mora da se ispita i da se javnosti daju odgovori na pitanja koja su upućena povodom odgovornosti nadležnih institucija u ovom slučaju. “Očigledno je reč o korupciji epskih razmera. Ovo više nije pitanje o komandirima i stražarima, nego je pitanje šta ovi rade koji ga gledaju na kamerama, dok on telefonira”, istakao je Švarm.

Telesković kaže da je hapšenje Darka Šarića u ovom trenutku za njega bilo iznenađenje, kao i za veći deo javnosti.

„Ko je očekivao da čovek koji je optužen za najteža krivična dela, a koji je u zatvoru, može da naručuje ubistvo? To je osnovana sumnja na osnovu koje je podignuta krivična prijava. Mene to podseća na ‘Netfliks’ serije koje smo gledali, ‘Narkos’ i ‘Pablo Eskobar’. Eskobar je i došao u problem zbog toga što je iz zatvora naručio ubistvo“, podseća Telesković.

Sada se dešava ista stvar, i on upozorava da je to ozbiljan problem i propust države.

Filip Švarm navodi da je i za njega hapšenje Šarića iznenađenje, kao i da je mislio da će se do kraja postupka koji se vodi protiv njega, on braniti sa slobode, odnosno iz kućnog pritvora.

“Smatrao sam da će se Šarić izvući”, rekao je Švarm i podseća da je Šarić tokom suđenja pozirao fotoreporterima sa prstima u obliku znaka “V”, koje simbolizuje pobedu.

Konstatuje da je veći deo procesa, uključujući i predaju Šarića, jedna velika misterija.

“Svi policajci koji su učestvovali u akciji su smenjeni, ili spušteni na neke druge, niže nivoe”, podseća Švarm.

Telesković objašnjava da naša država ima svoje predstavnike u “Europolu”, i u “Eurodžastu”, tako da je Srbija imala informacije o Šariću i da je učestvovala u procesu protiv njega.

“Drugo je pitanje da li je Srbija u tome učestvovala tako da je imala želju da se obračuna sa jednom takvom vrstom organizovanog kriminala, ili je na to bila primorana zbog svoje međunardone pozicije. Nisam primetio da se Vučić oglašava o tom hapšenju ili bilo šta komentariše. A kada se Šarić predao, itekako je izlazio na televiziju i pohvalno govorio o tome. Sada ne vidimo ništa od toga”, ocenjuje Telesković.

Švarm se vraća na slučaj hapšenja Veljka Belivuka i ocenjuje da je to mnogo “niža kirminalna grupa”.

“To je jedna banda koja živi od reketiranja i preprodaje droge. Surovi su, grozni su, ali Šarić je mnogo više”, kaže urednik Vremena i dodaje da je on osumnjičen da snabdeva evropsko tržište velikim količinama kokaina.

Telesković se nadovezuje na misteriju predaje Šarića 2014. godine i kaže da ne postoje jasne informacije po tome.

Švarm: “SNS instrumentalizovao tužilaštvo i policiju”

Kaže da je i svojevremeno zatvorska straža oduzela knjigu koja mu je bila doneta u zatvor, jer se verovalo da na taj način komunicira sa svojim najbližim saradnicima, dok se na kraju ispostavilo da ima i mobilne i satelitski telefon, i “Skaj” aplikaciju u svojoj ćeliji.

“To je mali zatvor, koji ima video nadzor… I novinari kada ulaze u njega, ostavljaju mobilne telefone na ulazu. A ovamo, u zatvoru imate naručivanje ubistava i šverc tona kokaina”, kaže Telesković.

Švarm ukazuje da ako se pokažu kao istina navodi da je on sve to radio u zatvoru, da je to enorman skandal, “espkih razmera”.

“Nije tajna da u našim zatvorima ima mobilnih telefona. Znamo da ih najčešće unose čuvari. Ali, to opet nije pritvorska jedinica Specijalnog suda, gde bi trebalo da rade ometači signala mobilnih telefona, gde bi trebalo da budu pod nadzorom, svaka ćelija 24 sata… Očigledno je reč o korupciji enormnih razmera. Ovo više nije pitanje o komandirima, stražarima, nego je pitanje šta ovi rade koji ga gledaju na kamerama, dok on telefonira”, napomenuo je on i dodao da se ćelije redovno pretresaju, pa je tim skandal veći.

Zato javno postavlja pitanje šta je radila kontrola, šta je radilo Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija?

“Ako neko nije izašao da demantuje ovu vrstu skandala, onda možemo da uzmemo da je to tačno. Ovo traje danima, i niko ništa ne govori”, napominje Švarm.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

OTKRIVENO ŠTA JE POZADINA NAPADA NA MILENKOVIĆA: Ovo Vučić hoće sakriti, MNOGO VEĆA PRIČA

Urednik

BELIVUK PROGOVORIO NA SUĐENJU: Evo šta je radio za SNS – OTKRIO SVE DETALJE, OVIM JE UNIŠTIO VUČIĆA

Urednik

VUČIĆ OD SVAKOM GRAĐANINU SADA UZIMA NOVAC: Evo šta je smislio, OVO ĆE BITI UDARAC NA DŽEP

Urednik