4 C
Belgrade
4. Decembra 2022.
Srbija

SLIKE KOJE SVE OTKRIVAJU: Srbiju čeka glad i teška godina, A ZA SVE JE KRIVA VLAST

Kanadska kompanija Euro litijum Balkan izvodi geološka istraživanja na poljoprivrednom zemljištu prve klase, suprotno važećem Zakonu o poljoprivredi, a zemljište nakon bušenja mesecima ostavlja nesaniranim, kaže za N1 Ostoja Marković iz sela Lukavac kod Valjeva i svoje tvrdnje potkrepljuje fotografijom sa terena.

On kaže da se na istom mestu gde je Euro litijum „bušio“, prilikom obrade zemljišta, zaglavljivao više puta.

Slike pogledajte OVDE.

„Pre bušenja oni oko bušotine prave i nekoliko bazena sa vodom, koja im je neophodna u procesu tih njihovih istražnih radnji. Te bazene oblažu najlonom pa ponekad kada „saniraju“ i te najlone samo prekriju nekom crnom zemljom koju su izbacili sa dna tih rupa. Zbog tih bazena taj teren ostaje rastresit i mi propadamo sa mašinama“, objašnjava Marković.

Iz ekološkog pokreta „Marš sa Kolubare“ poručuju da su zbog nastavka radova kompanije Euro litijum Balkan na dve nove parcele u Lukavcu u okviru basena Valjevo – Sever, pored blokada puteva i prilaza parceli poslednjih dana aprila, slučaj prijavljen i Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji u Valjevu i da izlazak inspektora na lice mesta očekuju nakon prvomajskih praznika.

Glumica Bojana Novaković, aktiviskinja u borbi protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, rekla je na nedavnoj blokadi puta Valjevo – Lajkovac u Lukavcu da je dva dana pokušavala da telefonom dobije poljoprivrednu inspektorku u Valjevu, ali da joj se na taj broj niko nije javljao.

Iz pokreta „Marš sa Kolubare“ podsećaju da kanadska kompanija Euro litijum ima dozvolu Ministarstva za rudarstvo i energetiku za istražne radnje u okviru projekta Valjevo -Sever do sredine juna ove godine i da će tada Pokret, kao strana sa suprotnim interesom, uputiti zahtev ministarstvu da se ovoj kanadskoj kompaniji dozvola o nastavku geoloških istraživanja ne produži.

Da podsetimo, zbog procurelih bušotina za koje se smatra da su uzrok zagađenja vode u nekoliko seoskih bunara u Lukavcu i Šušeoki, Viši sud u Valjevu je krajem prošle godine, po tužbi pokreta „Marš sa Kolubare“, potvrdio odluku Osnovnog suda u Valjevu da se kompaniji Euro litijum Balkan privremeno zabrane istražni radovi u okviru basena Valjevo-Mionica.

Izvor: N1

Pročitajte

OTKRIVENA NAJMRAČNIJA STRANA VUČIĆEVOG GLAVNOG ČOVEKA: Zbog ovoga neko mora u zatvor, VUČIĆ NE VERUJE ŠTA JE VIDEO

Urednik

Vučić u panici, ponovo se aktivirala Crna lista, Amerika traži hitne mere – META MERA I ANDREJ VUČIĆ?

Urednik

ALARMANTAN SASTANAK NA KOME JE TEMA SRBIJA: Hoće da nam ovo uvedu, MILIONI SRBA BILI BI U PROBLEMU

Urednik