5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

ŠOK: Evo ko ulazi u Vladu s SNS umesto SPS, VELIKA IZDAJA PRED NAMA

Iako je lista SNS na republičkim izborima ostvarila lošiji rezultat nego prethodnih godina i nema dovoljnu većinu poslanika da samostalno formira Vladu, te se smatra da je time porastao koalicioni, pa i „ucenjivački“ potencijal socijalista, Aleksandar Vučić ima „rezervni sastav“ poslanika na drugim listama.

To se pre svega odnosi na liste Zavetnika i koalicije NADA, sa kojima bi, zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara, SNS mogao da formira stabilnu većinu, kažu za Danas nezvanično izvori iz istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Iako je lista SNS na republičkim izborima ostvarila lošiji rezultat nego prethodnih godina i nema dovoljnu većinu poslanika da samostalno formira Vladu, te se smatra da je time porastao koalicioni, pa i „ucenjivački“ potencijal socijalista, Aleksandar Vučić ima „rezervni sastav“ poslanika na drugim listama, pre svega listama Zavetnika i koalicije NADA, sa kojima bi, zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara, SNS mogao da formira stabilnu većinu, kažu za Danas nezvanično izvori iz istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

„Mi smatramo da Vučić, kao i na prošlim republičkim izborima, na pojedinim listama – pre svega listi Srpske stranke Zavetnici, listi koalicije NADA i u drugoj frakciji POKS-a, koja je u savezu sa Dverima, postoje ljudi koji su bliži Vučiću nego liderima tih stranaka“, objašnjavaju iz Demostata.

Oni podsećaju da je na prošlim izborima takav slučaj bio sa SPAS-om Aleksandra Šapića, odnosno pojedincima sa te liste koji su dobili poslaničke mandate, te se kasnije i čitav SPAS kolekitvno pridružio SNS-u.

„Vučić je napravio rezevrnu listu, to je njegov rezervni sastav u Skupštini sa kojim može da formira vlast ukoliko SPS bude tražio previše. SNS svakako može da ima većinu i samo na osnovu koalicije sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali ne verujem da će on praviti Vladu na 126, 127 poslanika, pogotovo u ovakvim okolnostima“, naveli su naši sagovornici.

Ipak, to ne znači da su socijalisti Ivice Dačića, odnosno parlamentarna lista koalicije oko SPS – otpisani i odlaze u opoziciju.

„I pored broja poslanika i same izborne matematike, u ovakvim geopolitičkim okolnostima – izraženih tenzija između Zapada i Rusije zbog rata u Ukrajini – Vučić neće moći da pravi Vladu bez SPS. Biće presudna uloga stranog faktora“, naveli su iz Demostata.

To zapravo znači da socijalisti ne mogu imati „ucenjivački“ potencijal koji im se pridaje u pojedinim medijima i analizama prethodnih dana, a taj potencijal umanjuje se i izjavama najviših zvaničnika SNS-a.

Počev od izjave Zorane Mihajlović, članice Predsedništva SNS, koja je rekla da Ivica Dačić ne može da bude premijer Srbije, pa do izjave Ane Brnabić, poverenice SNS za Beograd, koja je „krivicu“ za loš rezultat SNS u glavnom gradu pripisala upravo socijalistima, odnosno navela da su oni „izdali tim“.

Ali upravo suprotno tome što dosadašnja premijerka Srbije kaže, iz Demostata smatraju da je „uspeh“ socijalista u Beogradu ključan za dalje dogovore između dva stožera aktuelne vlasti.

„Možda Dačić neće biti premijer ali to ne znači da socijalisti neće dobiti mesto gradonačelnika. To je sada pitanje trgovine. Osim toga, Vučić je svestan da bez Dačićeve podrške ne bi pobedio u prvom krugu poredsedničkih izbora“, podsećaju izvori.

Iako nema toliki „ucenjivački“ potencijal koliki mu se pridaje, SPS ima „koalicioni“ potencijal da razgovara čak i sa opozicijom, posebno u Beogradu, te će zbog toga predsednik SNS pažljivo vagati kako i sa kime će formirati vlast, smatraju iz Demostata.

„SPS čak može da razgovara sa opozicijom za neke naredne izbore, a oni bi mogli da budu vrlo brzo, kao što čujemo zahteve od pojedinih zvaničnika, pa i iz samog SNS-a. Dačić može da bude prihvatljiv čak i za Zapad ako se bude upodobio, odnosno smanjio podršku Rusiji“, ukazuju iz Demostata.

Izvor: Danas

Pročitajte

VUČIĆU NIJE DOBRO: Napravio skandal zbog slike – RAZBIO KABINET KADA JE OVO VIDEO DA JE OBJAVLJENO

Urednik

ŠOKANTNO: Sin političara gledao snimke likvidacija klana Velje Nevolje!?

Urednik

VUČIĆ UCENJEN: Evo između kojih kandidata mora odlučiti za premijera, NIKOG OD PONUĐENIH NE PODNOSI

Urednik