11.4 C
Belgrade
30. Marta 2023.
Politika

ŠOK: Evo ko upravlja Srbijom dok nema Vučića i Brnabić – OVO JE STRAŠNO, GORA OSOBA NIKADA NIJE VLADA SRBIJOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od subote u Njujorku gde prisustvuje zasedanju generalne skupštine UN, a premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je u nedelju otputovala u London na sahranu kraljice Elizabete II. S obzirom da njih dvoje nisu u zemlji, postavlja se pitanje ko rukovodi vladom i obavlja poslove poverene premijerki.

Ako je ispoštovan Zakon o  vladi to u ovom trenutku radi socijalista Branko Ružić, koji je prvi potpredsednik Vlade a obavlja i funkciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U Zakonu o vladi u članu 13 se navodi da „predsednik Vlade određuje jednog potpredsednika Vlade za prvog potpredsednika Vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenja člana Vlade“.

Kako se dodaje, „prvi potpredsednik Vlade pomaže predsedniku Vlade u vođenju i usmeravanju Vlade, staranju o jedinstvu političkog delovanja Vlade i usklađivanju rada članova Vlade“.

Kada je reč o predsedniku Srbije prema Zakonu o predsednika Republike, njegovom članu 17, „ako predsednik Republike podnese ostavku, bude razrešen ili sprečen da izvršava svoju funkciju, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine najduže tri meseca“.

U tom slučaju bi nadležnosti predsedmika preuzeo Vladimir Orlić, koji obavlja funkciju predsednika Narodne skupštine.

Izvor: Danas

Pročitajte

MUK Vučiću, ko je ubio ove ljude? (VIDEO)

Urednik

OTKRIVENA VELIKA KRAĐA: Evo kako Vučić sprema krađu izbora, NASTAO VELIKI HAOS S OVIM DOKUMENTIMA

Urednik

VUČIĆA ČEKA SCENARIO IZ PAKLA: Drhti pred ovakvim razvojem situacije, SADA DOBIJA JOŠ JAČI UDARAC

Urednik