3.9 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Politika

ŠOK: Evo šta je saopšteno o Zukorlićevoj smrti, ŠTA OVO SADA ZNAČI I ŠTA MENJA

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica, zajedno sa laboratorijskim izveštajima koji, kako je ranije rekao, pokazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću. Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru naložilo je ekshumaciju tela bivšeg predsednika Stranke pravde i pomirenja, a naš list otkriva kako Islam gleda na to.

Javnost u Novom Pazaru se ne smiruje od kada je u nedelju Usame Zukorlić, sin bivšeg muftije Muamer efendije Zukurlića, da je moguće da je njegov otac otrovan teškim metalima. Nakon konferencije oglasila se i druga supruga Muamera efendije Zukorlića, Elma Elfić, koja je na svom Instagram profilu zatražila ekshumaciju bivšeg muftije ako se obistine tvrdnje o trovanju.

Tokom današnjeg dana, saopšteno je da će Više javno tužilaštvo naložiti ekshumaciju.

Kada je u pitanju stav Islama po pitanju iskopavanja umrlih i odnos prema telu umrle osobe, on je potpuno jasan i glasi da se ovaj postupak strogo zabranjuje, osim u nuždi, tj. izuzetnim situacijama i sve što je zabranjeno činiti prema telu živoga zabranjeno je i prema telu umrlog.

Stavovi islamskih učenjaka formiraju se na osnovi Kurana i Hadisa. Hadis je nauka u Islamu koja proučava ono što je Poslanik Muhamed govorio, a postoje verodostojni hadisi I jedan glasi da je Poslanik Muhamed rekao: “Slomiti kost umrloj osobi jeste isti greh kao slomiti kost živoj osobi”.

Ipak, većina islamske uleme (učenjaka) je mišljenja da je dozvoljeno otkopati umrlu osobu u posebnim situacijama kao što su situacije u kojima je prilikom ukopa u grob zaboravljeno nešto od vrednosti, ukoliko je osoba ukopana bez opremanja po islamskim propisima i ukoliko je umrli okrenut u pravcu suprotno od kibl e( pravca Meke, kojoj se Muslimani okreću i prilikom obavljanja dnevnih molitvi ) ili je osoba ukopana u džamijskom dvorištu, pa je zbog broja džematlija potrebno proširiti džamiju. Sve spomenuto se odnosi na sve umrle, bilo gde da su ukopani.

Ipak, nijedna od ovih kategorija u kojima su ekshumacije u Islamu dozvoljene ne spada pod slučaj preminulog muftije Zukorlića.

Redak slučaj

Redak je slučaj u Novom Pazaru da je vršena ekshumacija preminulih osoba koje pripadaju islamskoj religiji, ali su se one ipak dešavale kada to nalože organi tužilaštva i policije, ali čak i u tim situacijama porodica može da ne dozvoli ekshumaciju preminule osobe.

Samim tim, odluka o ekshumaciji muftije najviše će zavisiti od njegove porodice, odnosno od toga da li će to dozvoliti.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

JOŠ JEDAN OPOZICIONAR DOGOVORIO DIL S VUČIĆEM: Evo šta su dogovorili, SVE OTKRIVENO

Urednik

OVO SU REZULTATI IZBORA U BEOGRADU: Opozicija ima šansu za većinu, EVO KO JE SVE IZNAD CENZUSA

Urednik

UDARNA VEST: Traže da otkaže sastanak od Šolca, DA LI ĆE IMATI HRABROSTI DA URADI OVAJ POTEZ

Urednik