6.4 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

ŠOK: Evo šta je Vučić obećao američkom senatoru, REKAO DA NAZOVE ZA 60 DANA I VIDI ŠTA JE URADIO

“Upravo sam se vratio s četvorodnevnog putovanja po Balkanu i kao što je moj običaj nakon diplomatskog putovanja, napisao sam iskrenu priču o svom putovanju sa detaljima ‘iza kulisa'”, počinje američki senator Kris Marfi svoj opis balkanskog putovanja.

Utiske senatori Marfija prenosimo u celini:

Naša prva stanica bio je Beograd, Srbija. Tokom godine, razvio sam odnos sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem – često ručamo kada on dolazi u Vašington. Kad smo stigli u predsedničku kancelariju, srdačno je pozdravio našu delegaciju. Ni Šahin ni Tilis nikada nisu upoznali Vučića, pa sam naš susret započeo tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu između naša dva naroda. Dva minuta nakon mog uvodnog monologa Vučić me prekinuo.

“Kris, Kris, Kris… mi se dobro poznajemo. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti.”

“OK, Aleksandre”, odgovorio sam pomalo uzrujano. “Želimo da znam ovo – hoćete li stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili ćete nastaviti da igrate na obe strane?”, prenosi Slobodna Bosna.

To nas je uvuklo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vešto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je invazija Ukrajine naterala na tačku odluke. Evropska unija – u kojoj Srbija želi da bude – više neće pustiti Vučića da sedi na obe stolice. Moraće da bira, a Vučića smo tokom sata gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje je mogao da napravi prema pravom izboru.

“Nazovi me za šezdeset dana”, rekao nam je kad je sastanak prekinut. “Proveri da li sam učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti.”

“Dogovoreno”, rekao sam mu.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ UDARIO NA STEFANOVIĆA: Brutalno ga izvređao, EVO ŠTA MU JE PORUČIO I PREKO KOGA

Urednik

Ako „pukne“ nemački penzioni fond pući će i srpski: Katastrofa koja nam se približava

Urednik

OVO SU SADA NAJVEĆI VUČIĆEVI NEPRIJATELJI: Dovoljno su moćni da ga mogu srušiti ako krenu na njega

Urednik