4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Politika

ŠOK KOALICIJA: Evo ko će biti druga snaga u Skupštini, DA LI SADA IMAJU SNAGU DA FORMIRAJU VEĆINU

Stranka Zavetnici i pokret Dveri ozvaničili su danas početak saradnje zbog, kako su naveli, unutrašnjih i spoljnih izazova sa kojima se susreće Srbija i pozvali na nacionalno okupljanje državotvornih snaga.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Djurdjević Stamenkovski rekla je novinarima u beogradskom Medija centru da saradnja predstavlja formiranje zajedničke platforme i da se tu ne govori o koalicijama ili udruživanju mandata, već isključivo o udruživanju političkih snaga okupljenih oko istih vrednosti.

„Te vrednosti su – očuvanje suvereniteta, državotvornog pristupa, srpskog stanovišta i naravno spoljnopolitičke nezavisnosti kao i vojne neutralnosti“, rekla je ona.

Ocenila je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa služio za „stvaranje programske parlamentarne većina koja bi omogućila političku atmosferu za uvodjenje sankcija Rusiji“.

Naglasila je da je to jedan od razloga za okupljanje državotvornih stranaka i da će zajedno inicirati niz različitih aktivnosti i u parlamentu i u javnom i političkom životu kako bi se učvrstila pozicija srpske vojne neutralnosti i kako bi se Srbija definisala kao “ona država koja ne uvodi sankcije jer je i sama bila izložena sankcijama”.

“Srpska stranka Zavetnici poziva, i pridružuje se pozivu naših kolega iz Srpskog pokreta Dveri na nacionalno okupljanje državotvornih snaga oko zajedničkih vrednosti i zajedničkih principa”, kazala je Djurdjević Stamenkovski.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović istakao je da su Djurdjević Stamenkovski i on na predsedničkim izborima zajedno imali devet odsto glasova, uz ocenu da predstavljaju “ozbiljnu političku snagu” okupljenu oko teme za koju imaju jedinstven stav.

“Imajući u vidu da aktuelna vlast menja spoljnopolitički kurs Srbije, stajući na stranu NATO-a i protiv Rusije, konstatujući da su za nekoliko meseci uvedene sankcije Belorusiji i tri puta glasano protiv Rusije u UN, smatrajući verovatnim da je sledeći korak uvodjenje sankcija Rusiji, ističemo da je to bilo i biće ‘Ne u naše ime’ i da je apsolutna većina gradjana Srbije protiv toga”, kazao je Obradović.

Ocenio je i da aktuelna Vlada Srbije, u tehničkom mandatu, “nema pravo da donosi takve dalekosežne odluke”, kao i da su takve odluke “protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije”.

“Zato pozivamo na jedinstvo svih patriotskih političkih snaga i formiranje bloka protiv uvodjenja sankcija Rusiji. Srbiji je potrebna patriotska vlada, koja će zaustaviti ovaj poguban spoljnopolitički kurs koji ugrožava našu vojnu i političku neutralnost”, rekao je Obradović

Prema njegovim rečima, sve parlamentarne i vanparlamentarne političke opcije koje su sa patriotskih pozicija nastupile na izborima 3. aprila, zajedno imaju više od 20 odsto biračkog tela koje je “na tim ideološkim linijama”, kao i da se medju biračima Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nalaze birači koji ne bi podržali uvodjenje sankcija Rusiji, ili predaju Kosova.

“Rodilo se nešto treće. Formiran je treći patriotski, suverenistički, zavetnički, nazovite ga kako god hoćete, ali definitivno jedan državotvorni blok koji drži do naših državnih i nacionalnih interesa na prvom mestu”, naglasio je Obradović.

Istakao je da su oni otvoreni za sve stranke i vlasti i opozicije koje razumeju te probleme i naglasio da to nisu stranačka, već nacionalna i državna pitanja.

“Svako ko razume koliko je značajno danas napraviti jedan ovakav front u odbranu naših nacionalnih i državnih interesa je apsolutno dobrodošao. Naredni period će pokazati svačije pravo lice po pitanju tema koje smo danas otvorili”, rekao je Obradović.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

EVO KOJE POLITIČARE SU AMERI PRIMILI: Da li su oni zamena za Vučića, EVO ŠTA SU DOGOVORILI

Urednik

VANREDNA VEST: Evo koga Ameri uvode u Vladu, OVO ĆE BITI NAJGORA VLAST U ISTORIJI

Urednik

ŠIRE PANIKU: Vučićev prvi saradnik poručio da je rat Srbije izvesta, ŠTA RADE OVI LJUDI? (VIDEO)

Urednik