10.9 C
Belgrade
20. Marta 2023.
Politika

ŠOK: Otkriveno, EVO DA LI ĐILAS I VUČIĆ PRAVE ZAJEDNIČKU VLADU

“Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje oni koji ne bi odoleli pozivu da naprave vlast u Beogradu sa SNS. Beograđani su glasali za promenu vlasti u svom gradu. Na žalost, sve opozicione stranke nisu prešle cenzus i odnos u mandatima je 55 prema 55”, rekao je u intervjuu za dnevni list “Nova” predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas.

On je uoči potencijalnog susreta sa predsednikom SNS, Aleksandrom Vučićem, naveo da je njegov zahtev da se ne prekraja volja Beograđana, te da je na opoziciji i strankama vlasti da razgovaraju o tome kako učiniti nove izbore u prestonici demokratskim.

“Pozvao sam javno Vučića i mogao je da kaže “ne”, ali je i on svestan da niko nema većinu koja garantuje stabilnost u glavnom gradu. Činjenica je da u Srbiji, a posebno u Beogradu, imamo ozbiljnu političku krizu i da su tenzije ogromne”, navodi Đilas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da razgovara sa vama. Šta očekujete od tog sastanka?

Beograđani su glasali za promenu vlasti u svom gradu. Na žalost, sve opozicione stranke nisu prešle cenzus i odnos u mandatima je 55 prema 55. To smo saopštili u utorak, a potvrdio je i sam Aleksandar Vučić u svom gostovanju na RTS-u. U 55 opozicionih odbornika predstavnike ima čak 15 stranaka i pokreta. Dva krila POKS- su se već izjasnila da ne mogu u vlast jedni sa drugima. Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje i oni koji bi teško odoleli pozivu da sa SNS i SPS- naprave vlast u Beogradu. Bez obzira što je to formalno njihovo pravo, na taj način bi se menjala volja Beograđana, jer izbori nisu samo matematika. Zato su, kao i u Istanbulu pre nekoliko godina, novi izbori jedino rešenje. Čak i da na izborima, koji se moraju ponoviti, na određenom broju biračkih mesta dođe do mogućnosti formiranja minimalne nehomogene opozicione većine i da niko ne pređe na stranu vlasti, to bi bila samo tehnička vlast čija bi jedina funkcija bila da pripremi nove izbore. Dakle, u svakom slučaju se kriza rešava novim izborima. Do njih dolazimo tako što vlast poštuje volju naroda ili pritiskom kroz ulične proteste. Siguran sam da je prva opcija nemerljivo bolja.

Imajući u vidu šta se sve događalo u prošlosti, potencijalni razgovor sa šefom naprednjaka je veliko iznenađenje. Šta je vaš odgovor onima koji vas optužuju da ste odlukom da sednete sa Vučićem izneverili u opoziciju i da pravite dil?

Ako je iko napadan od strane Vučića i SNS – to sam ja. Ako je iko kritikovao vladavinu SNS – to smo moja stranka i ja. Kome ja treba da dokazujem svoj opozicioni legitimitet? Građani Beograda znaju da sam, kao bivši gradonačelnik, neko ko ne želi da oni budu taoci neprincipijalnih koalicija i da se agonija borbe za izbore oduži. Pozvao sam javno Vučića i mogao je da kaže “ne”, ali je i on svestan da niko nema većinu koja garantuje stabilnost u Beogradu. Uostalom da pitam – o čemu bi se pravio dil? Da se ne prekraja volja Beograđana? Tu nema nikakvih dilova. Zakon jasno kaže da ako je odnos 55:55 ide se na nove izbore. Moj zahtev je da se ne prekraja volja Beograđana time što će neke stranke koje su tvrdile da su opozicione i tako dobile glasove, sada preći na drugu stranu. To bi bio dil. Ono o čemu treba da pričaju cela opozicija i stranke vlasti jeste kako će izgledati ti izbori da bi oni napokon bili demokratski, bez svih onih stvari kojima smo bili svedoci u vremenu pre izbora i na sam dan izbora.

Činjenica je da u Srbiji, a posebno u Beogradu, imamo ozbiljnu političku krizu, da su tenzije ogromne. Normalno je da u takvoj situaciji razgovaraju vlast i opozicija kako bi se na taj način smanjile tenzije. Aleksandar Vučić je predsednik Srbije, svidelo se to meni ili ne. Na pitanje novinarke da li bih razgovarao sa njim, rekao sam „da“. Vidim da neki to kritikuju, kao da je u pitanju privatni sastanak na kome se van institucija nešto dogovara. Uostalom, Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da razgovara sa mnom, ali i sa ostalima predstavnicima opozicije. Znači, svako će biti u prilici da kaze svoj stav.

Rekli ste da je priča o razgovoru sa Vučićem nastala kao posledica novinarskog pitanja. A jeste li posle toga ragovarali sa vašim koalicionim partnerima? Šta vam oni kažu?

Sa svojim partnerima sam dogovorio da u javnost iznesem predlog da krizu rešimo novim izborima. Premotajte emisiju i videćete da sam odgovorio na konkretno pitanje “Da li biste o krizi u Beogradu razgovarali i sa Vučićem?”. Svaka članica koalicije zauzeće svoj stav o tome. Razgovarao sam kao student sa Miloševićem, Đinđić je razgovarao sa mnogima…Savo Manojlović je razgovarao sa Vučićem da bi se rešili zahtevi za donošenje, odnosno povlačenje zakona koji su imale veze sa Rio Tintom i koji su izveli ljude na ulicu…Vidim da me neki kiritkuju, ali ću uvek smatrati da je do priznanja volje građana i novih izbora bolje doći političkim dogovorom, nego protestom na ulici. Kao što smatram da građani koji su nas podržali nisu glasali da budemo u vlasti sa Zavetnicima, a ni njihovi birači da oni budu sa nama. Želim da se zahvalim građanima koji su glasali za našu koaliciju. Zahvaljujući njima i ljudima koji su čuvali glasove, pobedili smo u najvećem broju beogradskih opština… Ali je činjenica da ni u jednoj opciji nemamo dovoljno za stabilnu većinu. Beograd i njegovi stanovnici ne smeju biti talac političara i trebalo bi što pre da, kroz institucionalna rešenja, izađemo iz krize.

Govori se da je opozicija zanemarila Srbiju i da je sav fokus prebacila na Beograd. Je li to tačno?

Apsolutno ne. Pogledajte samo koliko smo Marinika Tepić i ja bili u beogradskoj kampanji. Nismo se opredelili da sedimo u Beogradu, već smo obišli celu Srbiju. I još jednom se uverili koliko ljudi teško žive. Moramo da sagledamo šta ih je, osim ogromnih pritisaka, navelo da glasaju za ovakvu vlast. Jedan od razloga što su stranke konzervativne ili desne opcije uzele tri četvrtine glasova situacija oko Ukrajine, ali to nije jedini razlog. Verujem, ipak, da je budućnost Srbije u stvaranju demokratskog društva, da smo mi deo Evrope, da su nam zaista potrebne promene iz korena i od borbe za to u šta verujemo, nećemo odustati.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆA UCENJUJE ZAPAD: Evo kako ga ponižavaju, AKO OVO URADI BIĆE NAJVEĆI IZDAJNIK – NAROD ĆE GA UNIŠTITI

Urednik

NOVINAR RTS RAZBIO VUČIĆA: Ovako ga niko u emisiji nije uništio do sada, OVAJ VIDEO TO DOKAZUJE

Urednik

U SRIJEDU NAS ČEKA VELIKI POLITIČKI HAOS: Ovo može napraviti velike probleme, EVO ŠTA SE SPREMA

Urednik