9.4 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Srbija

ŠOK: Srbija uvodi vanredno stanje, EVO ŠTA SE DEŠAVA – ŠOKIRANI ZAHTEVOM

Nakon izbijanja krize počela je velika ekonomska kriza koja poput cunamija preti da potopi životni standard i privrednu aktivnost širom Evrope.

Republika Srbija u ovom trenutku ima otežan pristup međunarodnom finasijkom tržištu, smanjen obim investicija, smanjenu mogućnost pristupa tržištu Ruske Federacije i Evroazijske unije.

Takođe, postoji opasnost od uvođenja sankcija na uvoz sirove nafte, kao i od drastičnog povećanja cene zemnog gasa, električne energije,mineralnog đubriva i drugih važnih komponeti za funkcionisanje glavnih grana srpske privrede, ali i građanstva u celini.

Na sve ovo treba dodati sve veću političku nestabilnost izazvanu spoljnim pritiscima da se kao država opredelimo vezano za međunarodnu politiku, kao i sve veći unutrašnji pritisak naroda koji je nezadovoljan zbog realnog pada životnog standarda.

Relevantne procene stručnjaka za bezbednost govore o tome da u zemlji raste mogućnost izbijanja građanskih sukoba i da će mnogi negativni trendovi kulminirati krajem septembra ili početkom oktobra ove godine. Iz tog razloga, pre svega kao ljudi zabrinuti za sudbinu i budućnost ovog naroda i države predlažemo da se što hitnije proglasi ekonomsko vanredno stanje.

Polazeći od člana 200 Ustava Republike Srbije u kome se navodi da se vanredno stanje proglašava „kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana“, a imajući u vidu sve negativne trendove sa kojima se suočavamo, smatramo da je ovaj naš predlog jedini primeran odgovor na nadolazeću krizu. Jedan ovakav, zajednički dogovoren okvir za funkcionisanje države u krizi daje mogućnost da se svi raspoloživi finansijski i ljudski resuri stave u službu očuvanja prehrambene, energetske i finasijske stabilnosti. Ujedno, ovakav okvir daje mogućnost da se oformi tehnička vlada stručnjaka koja bi državu sprovela kroz krizu i smanjila nabujale društvene tenzije i podele na one koji su „ruski“ ili „američki“ ljudi.

U narednim danima pred javnost ćemo izaći sa konkretnim predlogom niza mera koje bi se trebale ciljano sprovoditi u okviru ekonomskog vanrednog stanja.

Vladimir Kovačević (Da se struka pita)

Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret)

Izvor: Srbin.info

Pročitajte

VELIKI PROTEST U BEOGRADU: Besni demonstranti blokirali saobraćaj, KRENULI PREMA VUČIĆU- MOŽE LI IH NEKO ZAUSTAVITI?

Urednik

RADNICI DRŽAVNOG PREDUZEĆA GLADNI: Kreću u štrajk i pobunu, EVO ŠTA SU URADILI

Urednik

UDARNA VEST: Tajna prepiska na suđenju, U SKAJ APLIKACIJI POMENUT VUČIĆ – ŠOKANTNO KAKVU SU VEZU OTKRILI

Urednik