3.9 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Društvo

ŠOK: Vučićevi prijatelji gube izbore

Prema najnovijim istraživanjima Lazarsfelda, Austrijska narodna partija (OVP) aktuelnog kancelara Karla Nehamera, čiji je član i bivši kancelar Sebastijan Kurc, pala je na tek treće mesto sa 20% podrške, iza ekstremnih desničara FPO koji imaju 23% a prve su socijaldemokrate SPO sa 28%. Liberali NEOS imaju 12% podrške, a Zeleni 11%.

Podsećanja radi, Austrijska narodna partija (OVP) je sestrinska partija Srpske napredne stranke (SNS), a obe su članice Evropske narodne partije (EPP), koja okuplja konzervativne stranke širom Evrope.

Sebastijan Kurc je do izbijanja njegovih velikih afera i ponošenja ostavki na mesto kancelara i šefa partije bio veliki prijatelj i javna podrška režimu u Beogradu u kome je često boravio. Posle svih Kurcovih skandala njegova partija se nalazi se u konstantnom padu što beleže sva istraživanja.

U okviru istog istraživanja, najviše Austrijanaca je reklo Pamelu Rendi Vagner predsednicu sovijaldemokrata (SPÖ) želi na mestu kancelara.

Inače, u Austriji živi oko 300.000 Srba, od kojih se oni sa pravom glasa tradicionalno opredeljuju između SPO (socijaldemokrate), OVP (narodnjaci) i FPO (ekstremni desničari).

Redovni izbori trebalo bi da se održe 2024. godine, ali Vlada je na klimavim nogama jer je moguće da Nehamer zbog nepopularnosti bude smenjen sa mesta predsednika stranke OVP, što bi verovatno značilo i pad Vlade jer je teško zamislivo da se izabere treći kancelar iz redova OVP bez izbora, a posle velikih afera Sebastijana Kurca.

U tom slučaju išlo bi se na vanredne parlamentarne izbore koji bi nakon duge pauze mogli da znače povratak socijaldemokrata na vlast.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

NOVI ŠOKANTNI DETALJI: Objavljen još jedan dokaz saradnje Belivuka i vrha vlasti, EVO ŠTA JE OTKRIVENO

Urednik

DANAS VELIKI PROTEST ZBOG KOGA VUČIĆU NIJE DOBRO: Svi na ulicu, EVO GDE ĆE BITI PROTEST

Urednik

ORBAN SKLOPIO DOGOVOR S RUSIJOM PREKO SRBIJE: Evo šta to znači za nas

Urednik