14.4 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Politika

ŠOKATNO: Evo ko preuzima SNS – SADA KREĆE HAOS U SRBIJI

Predsednik Republike može podneti pismenu ostavku, koju dostavlja predsedniku Narodne skupštine. Ako se to dogodi, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine najduže tri meseca, piše u Zakonu o predsedniku Republike.

Ukoliko bi Aleksandar Vučić, koji obavlja funkciju predsednika države, podneo ostavku, što je kao, čini se neverovatnu, mogućnost izneo glavni urednik tabloida Informer, Srbiju bi vodio Vladimir Orlić, član vladajuće SNS.

Kako je rekao Dragan J. Vučićević da po informacijama koje ima od Vučićevih saradnika, on planira da podnese ostavku kako bi „nekom drugom“ prepustio da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova, u situaciji kada bi pritisci na Srbiju da ova dva poteza povuče bili toliki da država ne može da ih izdrži.

Ostavka predsednika je kao mogućnost predviđena Ustavom i Zakonom o predsedniku.

U Ustavu piše da mandat predsednika prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

„Predsednik Republike podnosi ostavku predsedniku Narodne skupštine. Kad predsednik Republike podnese ostavku, on o tome obaveštava javnost i predsednika Narodne skupštine. Danom podnošenja ostavke, predsedniku prestaje mandat“, navodi se u Ustavu.

I u zakonu piše nešto slično, pa se navodi da „mandat predsednika prestaje kad ostavka prispe u Narodnu skupštinu“.

„Predsednik Republike dužan je da obavesti javnost o tome da je podneo ostavku i pri tome može da obrazloži ostavku. Ako predsednik Republike podnese ostavku, bude razrešen ili sprečen da izvršava svoju funkciju, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine najduže tri meseca. Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, da raspiše izbore za Narodnu skupštinu, da predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije. Predsednik Narodne skupštine koji zamenjuje predsednika Republike dužan je da raspusti Narodnu skupštinu u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika Republike i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom“, predviđa Zakon o predsedniku.

Izvor: Danas

Pročitajte

UDARNA VEST: Stefanović u policiji, HAOS

Urednik

VUČIĆ ŠOKIRAO NAJAVOM GAŠENJA SNS: Evo šta je odlučio – RAZLOG ZA OVAKAV POTEZ JE ŠOKANTAN

Urednik

ADVOKAT ODBIO POSLUŠNOST: Vučić je ucenjen kompromitujućim snimcima – POGLEDAJTE ŠTA SE NALAZI NA SNIMCIMA

Urednik