10.5 C
Belgrade
25. Marta 2023.
Politika

ŠOLC ŠOKIRAO SRBIJU: Evo šta je poručio Vučiću, SRBIJA PRIČA O OVOJ PORUCI

Nakon pregovora u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo će se sastati i to u Berlinu, gde će im domaćin biti nemački kancelar Olaf Šolc. Sastanak bi trebalo da bude održan najkasnije u novembru tokom Berlinskog procesa, a očekuje se da će tokom tog susreta Šolc ponoviti stav o neophodnosti postizanja konačnog sporazuma.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nedavno su postigli dogovor o ličnim kartama, a nakon toga otkriveno je da se radi i na konačnom sporazumu Beograda i Prištine. Pojedini kosovski političari otkrili su da je Kurti odustao od međusobnog priznanja Srbije i Kosova i da će rešenje kosovskog problema biti bazirano na modelu “dve Nemačke”.

Ni srpske ni kosovske vlasti to nisu potvrdile niti demantovale.

Da bi pregovori mogli da se intenziviraju pokazuje i to što su Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron uključili svoje najbliže savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona u dijalog Beograda i Prištine, a u toku su i pripreme za sastanak nemačkog kancelara sa Vučićem i Kurtijem.

Da li će konačni sporazum biti glavna tema i u Berlinu, nije precizirano. Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da će Šolc samo ponoviti sve ono što je ranije govorio kada je u pitanju postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji. On za “Novu” kaže da već dugi niz godina Nemačka ima stav da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Na podsećanje da je Berlin predlagao i model “dve Nemačke”, Đukanović navodi da misli da smo daleko od bilo kakvog dogovora koji bi uključivao i jedno i drugo ponuđeno rešenje.

“Mislim da smo miljama udaljeni od bilo kakvog mogućeg rešenja. Ne verujem da je u ovom trenutku moguće ni prvo ni drugo. Ne verujem u neke značajnije domete sledećeg sastanka Berlinskog procesa koji na neki način pokušava ponovo da bude oživljen, niti verujem da će ovaj sad sastanak u novembru nešto značajnije unaprediti sam dijalog”, ističe Đukanović.

On kaže da se model “dve Nemačke” pominje još od 2012. i da nema nikavog napretka.

“Ne verujem da bilo kakav dogovor može da se postigne niti po modelu ‘dve Nemačke’ niti po onom koji uključuje međusobno priznanje. Mislim da smo u ovom trenutku veoma udaljeni. Posebno to nisu u stanju da urade EU, a ni Nemačka i Francuska. Bez uticaja SAD-a tu se neće ništa pomeriti ni u kom pravcu”, smatra Đukanović.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, navodi za “Novu” da u Berlinu, a ni u Parizu ne gleda dobro na situaciju u kojoj se dijalog sve na sprečavanje izbijanja nasilja.

“Nije tajna da nije bilo većih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine otkako je proces nastavljen nakon višegodišnje pauze. Umesto da se prave određeni koraci unapred i stvaraju temelji za očekivani sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, dijalog se u praksi sveo na ‘gašenje požara’ i sprečavanje izbijanja nasilja”, kaže Burazer.

On navodi da se može očekivati pojačavanje pritisaka na obe strane da se dijalogu pristupi ozbiljno.

“To u praksi verovatno znači da će se Kurti pritiskati da bude konstruktivniji i spremniji na kompromis, a Vučić da pokaže spremnost na korake koji vode ka konačnom sporazumu. Međutim, verujem da će Berlin i Pariz u ovom trenutku biti zadovoljni i smirivanjem situacije i ‘normalizacijom’ procesa normalizacije, budući da su pred Evropom trenutno znatno veće brige”, zaključuje sagovornik “Nove”.

“Šolc pokušava da ulije novu energiju”

Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, smatra da Olaf Šolc pokušava da i Evropi i Nemačkoj povrati kredibilitet i snagu u regionu kroz pokušaj da ulije novu energiju dijalogu Beogradu i Prištine.

“Problem je u tome što EU ima malo poluga uticaja u ovom stadijumu i sa ovakvim strateškim i političkim okolnostima u Evropi”, kaže Vuksanović.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

NA SEDNICI VLADE SUKOB DAČIĆA I VUČIĆA: Vučićeva želja za sankcijama nije dobro prošla, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

Tajni dokument Evropske unije otkriva strategiju Vučića prema Rusiji

Urednik

OD OVOGA VUČIĆ DRHTI: Otkrivena velika izborna krađa, VEČERAS SE SPREMA VELIKI PROTEST

Urednik